4 merkkiä siitä, ettet saa tarpeeksi sinkkiä

24.07.2014 14:33 - Linda Arponen

Jos olet esimerkiksi jatkuvasti sairaana, saattaa taustalla piillä sinkin puutos.

Olet luultavasti kuullut sinkistä aiemminkin, mutta tiedätkö, mitä hyötyä siitä on terveydellesi? Sinkkiin kannattaa tutustua, sillä sen sanotaan olevan yksi tärkeimmistä hivenaineista ihmisille.

Sinkkiä tarvitaan päivässä vain noin kahdeksan milligrammaa, mutta sillä voi silti olla paljon merkitystä hyvinvoinnille. Ja koska keho tarvitsee sitä niin vähän, voi toisaalta pienikin sinkin puutos vaikuttaa oloon negatiivisesti.

Jos huomaat itsessäsi jotakin seuraavista oireista, kannattaa sinkkiä yrittää lisätä ruokavalioon.

Vatsasi on jatkuvasti sekaisin

Sinkki toimii proteiinien kanssa kaikissa elimissä ja auttaa lähes sataa eri entsyymiä eri toiminnoissa, joista yksi on ruoansulatus. Sinkki auttaa monissa ruoansulatuksen vaiheissa, mikä tarkoittaa sitä, että keho ei pysty sulattamaan ruokaa tai imemään itseensä ravinteita kunnolla ilman sitä. Pahoinvoinnin, oksentelun ja ripulin syy saattaakin siis löytyä liian vähästä sinkistä kehossa.

Kehosi on jatkuvasti kipeä

Jos lihaksiisi koskee vielä montaa päivää treenin jälkeen, eivätkä mustelmat tahdo parantua, voi syynä olla jälleen liian vähäinen sinkki. Sinkin puutos nimittäin hidastaa kehon parantumista ja heikentää immuunijärjestelmää. Tämän vuoksi myös jatkuva flunssa voi olla merkki liian vähästä sinkistä.

Silmilläsi kestää kauan sopeutua pimeään

Kun astut esimerkiksi elokuvateatteriin, silmilläsi kestää pieni hetki tottua pimeyteen. Sinkin puute voi ikävä kyllä sotkea myös tätä pimeään sopeutumista. Sinkki on nimittäin tärkeä osa-aine A-vitamiinin tuotannossa, mitä silmät tarvitsevat toimiakseen hyvin.

Tunnet olosi vetämättömäksi

Jotta aineenvaihdunta toimii sujuvasti, tarvitaan sinkkiä. Jos sinkkiä on liian vähän, voivat energiatasot laskea, keho väsyä ja jopa painonpudotus vaikeutua. Jos siis yrität laihtua, nauti sinkkipitoisia kevyitä ruokia, kuten herneitä, papuja, pähkinöitä ja siemeniä.

Olemme kirjoittaneet sinkin terveyshyödyistä aiemminkin. Miten sinkki voi auttaa hiuksia, sen voit lukea täältä.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat