IL: Psykologi masennuslääkkeistä: Jos olisivat tehokkaita, ihmiset paranisivat

16.08.2014 11:15 - Eeva Rajala

Kesällä televisiossa masennuslääkkeet kyseenalaistanut ja myöhemmin työsuhteestaan irtisanottu psykologi jatkaa edelleen samalla linjalla masennuslääkkeistä puhuttaessa, kertoo Iltalehti.  

- Luulisi, että jos lääkkeet olisivat tehokkaita, ihmiset paranisivat niillä. Kun masennuslääkkeet tulivat markkinoille, osa tutkijoista oli sitä mieltä, että ne altistavat masennuksen uusiutumiselle ja masennus muuttuu krooniseksi. Niin kävi, psykologi ja Mehiläisen entinen kuntoutusjohtaja Aku Kopakkala kertoo Iltalehden printtiversiossa.

Kelan tilastoista selviää, että 428 000 suomalaista söi masennuslääkkeitä viime vuonna. Samalla noin 4 500 suomalaista jää vuosittain sairaseläkkeelle masennusdiagnoosin vuoksi. Suomessa kaikki lääkärit noudattavat Käypä hoito -suosituksia. Masennuksen hoitosuosituksen laatii työryhmä, jonka puheenjohtaja toimii samalla suurimpien lääketehtaiden asiantuntijana.

- Lääketehtaiden esittelijät kertovat lääkäreille, että lääkkeet ovat hyviä ja tehokkaita. Miksi yhtiöt kertovat lääkkeiden toimivan tehokkaasti, vaikka tieteellinen ja riippumaton tutkimus ei siihen suuntaan osoittaisikaan? Miksi osakeyhtiö pyrkii tuottamaan voittoa? Kopakkala kyselee.

Kopakkala kertoo myös masennuslääkeriippuvuuden syntymisestä. Tyypillisesti riippuvuus alkaa, kun lääkärille on menty esimerkiksi eron jälkeen. Lääkärin vastaanotolla on kymmenen minuuttia aikaa, jonka aikana lääkäri määrää lääkkeet. Ihmisen olo helpottaa jo viikon kuluttua, vaikka lääkkeet eivät vaikuta vielä moneen viikkoon. Kiltti ja tunnollinen ihminen kuitenkin jatkaa lääkkeiden syömistä ja annostusta mahdollisesti lisätään, jotta lääkkeen sivuvaikutukset menisivät pois. Lääkityksen lopettaminen voi käynnistää vieroitusoireet.

- Näitä tapauksia on runsaasti. Masennuslääkkeistä eroon pääseminen ei ole helppoa. Käypä hoito -suosituksissa ei kerrota, että niihin tulee riippuvuus, Kopakkala jatkaa.

Kerroimme aiemmin, että synnytyksen jälkeistä masennusta voidaan ehkäistä yllättävällä ja monien naisten mukaan myös hyvin toivotulla keinolla. Lue lisää täältä!

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat