12-vuotias sai historian ensimmäisen 3D-tulostetun selkänikaman

24.08.2014 20:15 - Eeva Rajala

12-vuotias kiinalaispoika on saanut leikkauksessa selkärankaansa historian ensimmäisen 3D-tulostetun nikaman.

Poika oli loukkaantunut jalkapalloa pelatessaan ja tutkimuksissa selvisi, että hänellä oli pahanlaatuinen kasvain selkäytimessään. Yksi hänen selkänikamistaan piti poistaa, jotta syöpä ei leviäisi. Jotta pojan normaali liikkuminen tulevaisuudessa olisi mahdollista, jouduttiin poistettu selkänikama korvaamaan 3D-tulostetulla nikamalla.

Nikama tehtiin titaanijauheesta. Titaania käytetään yleisesti ortopedisissä implanteissa. 3D-tulostimen avulla nikamasta saatiin juuri oikean kokoinen ja muotoinen. Asiantuntijat uskovat myös, että pojan toipumisaika leikkauksen jälkeen on lyhyempi kuin jos hänelle olisi tehty perinteinen leikkaus perinteisen implantin kanssa. Lisäksi 3D-nikamaa ei tarvinnut kiinnittää ruuveilla. Ajan kanssa implantti kasvaa täydellisesti nikamarivistöön, eikä lääkäreiden mukaan ole minkäänlaista vaaraa siitä, että implantti irtautuisi selkärangasta.

Aiemmin lääkärit ovat käyttäneet 3D-tulosteita muun muassa korvaamaan huonokuntoisia välilevyjä, korjaamaan kasvoja sekä pääkallon vaurioita.

Lähde: Iflscience

Kilpailut

Uusimmat