Milloin kannattaa vaihtaa juoksulenkkarit uusiin? 5 merkkiä

27.09.2014 18:15 - Eeva Rajala

Juoksulenkkarit eivät valitettavasti kestä ikuisesti.

Vaikka juoksulenkkareista tehdään koko ajan kehittyneempiä, ne ovat kuitenkin tuotteita, joilla on mitoitettu elinikä. Kehittyneimmätkin lenkkarit kuluvat käytössä.
Juokseminen liian vanhoille juoksulenkkareilla ei pelkästään hidasta menoa, mutta se voi lisätä loukkaantumisriskiä.

Men's Health -lehti listasi viisi merkkiä, jotka kertovat juoksijalle, että on aika vaihtaa lenkkarit toisiin.

Pohja on kulunut sileäksi

Kenkien yksi tarkoitus on tuottaa pitoa, juokset sitten millaisessa maastossa tai millaisella pinnalla tahansa. Kengän pohjan kulutuspinta kuluu kuten autonrenkaat. Pieni kulutus on ihan ok, mutta jos pohja on lähes sileä, kengät kuuluvat eläkkeelle.

Iskunvaimennus ei enää toimi

Joskus on vaikeaa havaita, milloin juoksukengistä hiipuu iskunvaimennusteho. Aseta lenkkarit tasaiselle pöydälle ja tarkastele niitä takaapäin. Lenkkareiden pitäisi olla suorat. Vinot ja toispuoliset lenkkarit kertovat siitä, ettei kengän rakenne ole enää optimaalinen. Lenkkareilla juokseminen voi aiheuttaa nilkka- ja polviongelmia. Lisäksi kannattaa tarkastaa, miten taipuisa kengän pohja on. Jos pystyt käärimään kengän kuin tortilla-rullan, kengässä on todella vähän iskunvaimennustehoa jäljellä.

Kilometrit täyttyivät

Juoksulenkkareiden kestävyys ja kunto riippuvat juoksutyylistä sekä juoksijan painosta, mutta myös juoksumäärästä. Hyvänä sääntönä on pidetty sitä, että juoksulenkkari toimii optimaalisesti noin 500 - 800 kilometriä. Esimerkiksi jos juokset noin 100 kilometriä kuukaudessa, kannattaa investoida uusiin juoksulenkkareihin puolen vuoden välein. Kannattaa laittaa ylös juoksulenkkareiden ostopäivä sekä juoksumäärät.

Et pidä huolta lenkkareistasi

Joskus juoksulenkkareihin syntyy vaurioita, kun juoksee vaikeassa maastossa. Lisäksi märät ja mutaiset reitit jättävät kenkäsi kosteiksi ja kengät voivat rapistua ennen aikojaan, jos niitä ei huolla kunnolla. Muta ja muut roskat kannattaa huuhdella pois vedellä, sisäpohjallinen kannattaa irrottaa ja kenkään kannattaa yön ajaksi sulloa sanomalehteä, jotta juoksulenkkarit pitävät muotonsa.

Sinulla on vain yhdet juoksulenkkarit

Juoksulenkkareillekin pitää antaa pari vapaapäivää viikossa, joten kannattaisi olla toisetkin juoksulenkkarit, jos juoksee päivittäin. Kengän sisäpohjalle pitää antaa aikaa palautua alkuperäiseen muotoon juoksujen jälkeen.

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat