Autoilu, kahvi, piilolinssit – 8 yllättävää asiaa, jotka vanhentavat ihoasi

09.10.2014 11:54 - Linda Arponen

Monet harmittomilta tuntuvat tavat voivat tehdä hallaa ihollesi.

Olet ehkä kuullut, että tupakointi, liian vähäinen nukkuminen ja aurinkovoiteen laiminlyönti voivat vanhentaa ihoasi. Ikävä kyllä myös monet muut arkipäiväiset ja yllättävätkin asiat voivat saada ihon vanhenemaan ennenaikaisesti.

Seuraavassa on esimerkkejä kyseisistä asioista:

1. Liiallinen kasvojen peseminen

Ihon puhtaana pitäminen on tärkeää, mutta siinäkään asiassa ei pidä liioitella. Älä siis pese kasvoja yli kahta kertaa vuorokaudessa, paitsi korkeintaan treenin yhteydessä. Kaikki puhdistusaineet eivät ole myöskään yhtä hyviä, joten yritä valita iholle hellävarainen vaihtoehto.

2. Pillillä juominen

Jos juot jatkuvasti pillillä, voi suusi ympärille alkaa muodostua ryppyjä. Vaikka nämä rypyt eivät välttämättä näy vielä nuorena, korostuvat ne myöhemmällä iällä, kun iho alkaa heikentyä.

3. Laihdutus

Liian suuri painonpudotus tai jatkuva jojoilu saa ihon menettämään kimmoisuuttaan, jolloin se voi alkaa roikkua.

4. Piilolinssien käyttö

Kun laitat piilolinssejä silmiisi, vedät yleensä samalla ohutta ja herkkää silmänympärysihoa. Tämä voi aiheuttaa tulehduksia ja ennen pitkää ryppyjä ja silmäpusseja.

5. Auton ajaminen

Vaikka olet sisällä autossa, et ole turvassa auringolta. UVA-valo, joka aiheuttaa ihon vanhenemista, voi vaikuttaa lasin läpi, minkä vuoksi olet sille alttiina jopa autossa. Jos siis joudut ajamaan paisteessa, levitä aurinkovoidetta erityisesti vasempaan käsivarteesi.

6. Veden juonnin unohtuminen

Jos et juo tarpeeksi vettä, iho voi kuivua ja mennä rikki. Vesi ei vain kosteuta kehoamme ja ihoamme, vaan antaa sille myös tervettä hehkua ja hidastaa ikääntymisen merkkejä.

7. Nukkuminen kasvot vasten tyynyä

Selällään nukkuminen on paras asento kasvojen iholle, jolloin se ei kosketa tyynyä ja näin ryppyynny. Jos et kuitenkaan halua tai osaa nukkua vain selälläsi, kokeile vaihtaa silkkiseen tai satiiniseen tyynyliinaan, joka aiheuttaa vähemmän ryppyjä ja auttaa ihoa säilyttämään kosteustasapainonsa.

8. Kahvinjuonti

Kahvi voi esimerkiksi ehkäistä Alzheimerin taudin kehittymistä ja tehostaa aineenvaihduntaa. Kahvi voi kuitenkin myös kuivattaa ihoa ja suurentaa ryppyjä. Juo siis vain korkeintaan pari kupillista päivässä ja nauti samalla paljon vettä.

Lue myös: 5 tärkeää faktaa selluliitista - tiesitkö?

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat