Ei vain lapsille: Värityskirjoista apua stressiin?

14.10.2014 12:30 - Linda Arponen

Kuvien värittäminen voi olla myös aikuisille sopivaa ja tervettä ajanvietettä.

Värittäminen ja värityskirjat ovat asioita, jotka liitetään yleensä lapsiin. Kun kasvamme vanhemmiksi, pistämme värikynät syrjään ja tartumme kuulakärkikyniin.

Näin ei kuitenkaan kannattaisi tehdä, sillä värittämisestä voi olla hyötyä myös aikuisille. Sen nähdään auttavan erityisesti stressinhallinnassa.

Värittäminen lisää hyvinvointia, rauhoittaa ja stimuloi niitä aivojen alueita, jotka liittyvät motorisiin taitoihin, aisteihin ja luovuuteen. Näiden tietojen varjossa onkin nykyään alettu tuottaa värityskirjoja, jotka on suunnattu erityisesti aikuisille.

- Kun väritämme, aktivoimme useita alueita kahdella aivopuoliskollamme, kertoo espanjalainen psykologi Gloria Martínez Ayala.

- Väritystoiminta edellyttää sekä logiikkaa, kun väritämme tiettyjä kohtia kuvasta, että luovuutta, kun yhdistelemme värejä. Samaan aikaan esimerkiksi hienomotoriset taidot kehittyvät. Värittäminen alentaa myös mantelitumakkeen aktiivisuutta. Kyseinen osa aivoista kontrolloi tunteita, joihin stressi vaikuttaa.

Yksinkertaisimmillaan värittäminen alentaa stressiä siksi, että kun keskitymme tiettyyn toimintaan, unohdamme samalla huolemme. Värittäminen lisää myös mielikuvitusta ja vie meidät takaisin lapsuuteemme, jolloin stressasimme huomattavasti vähemmän.

- Tämä johtaa meidät välittömästi ja tiedostamattomasti hyvinvointiin, psykologi kertoo.

Lue myös: Karista turha stressi elämästäsi: 5 keinoa arkeen

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat