Jos läheisesi saa paniikkikohtauksen: Mitä kannattaa ja ei kannata tehdä

16.11.2014 13:15 - Eeva Rajala

Yksittäiset paniikkikohtaukset ovat melko yleisiä.      

Monille ne ovat kiusallisia ja toiset voivat tarkoituksettomasti jopa pahentaa ihmisen paniikkikohtausta. Yleensä paniikkikohtaukset menevät ohi vajaassa puolessa tunnissa.

Paniikkikohtauksen yhteydessä ilmenee erilaisia sympaattisen hermoston aktivoitumisesta johtuvia oireita. Näitä ovat muun muassa sydämentykytys, hikoilu, vapina, rintakivut, pahoinvointi, puutuminen ja pyörtymisen tunne. Lisää tietoa paniikkikohtauksista löydät täältä! (Terveyskirjasto)

Voi olla turhauttavaa ja jopa pelottavaa nähdä, kun läheinen ihminen saa paniikkikohtauksen. Kohtausta voi kuitenkin helpottaa, kun muistaa seuraavat Huffington Postin listaamat asiat:

Älä sano "Koita rauhoittua"

Rauhoittumaan tai rentoutumaan kehottaminen voi vain lisätä toista ääripäätä ja pahentaa paniikkikohtausta. Kliinisen psykologin Scott Bean mukaan ahdistus voi olla kuin juoksuhiekkaa, eli mitä enemmän yrittää vähentää ahdistusta, sitä syvemmälle uppoaa.

Tarjoa tukea: "Olen tässä sinua varten"

Pienellä ja hellällä rohkaisulla voi saada paljon aikaan. Näin paniikkikohtauksesta kärsivä saa mahdollisuuden kertoa huolistaan ja murheistaan. Psykologian tohtori Todd Farchionen mukaan toista ei kannata rohkaista sanomalla, ettei ole mitään hätää. Se voi vain pahentaa paniikkia.

Älä itse panikoi kohtauksen vuoksi

Farchionen mukaan läheisen paniikkikohtauksesta ei kannata olla paniikissa. Se voi pahentaa tilannetta. Se on kuin laittaisi bensaa liekkeihin.

Kuuntele, mitä hän tarvitsee

Ennen kuin toimit vaistojesi mukaan, huomioi millaisia vihjeitä paniikkikohtauksen saanut antaa tarpeistaan. He tietävät oman ahdistuksensa paremmin kuin muut. Tarvitseeko panikoiva lasillisen vettä vai lohduttavan olkapään? Kannattaa muistaa, että jokainen kokee paniikkikohtauksen eri tavalla, joten ihmisen tarpeetkin vaihtelevat.

Pääasia: Ole empaattinen

Pelkkä kuunteleminenkin auttaa. Sinun ei tarvitse ratkaista panikoijan mahdollisia ongelmia. Voit olla hänelle suuri tuki olemalla empaattinen ja luomalla yhteys häneen. Voit vaikka sanoa: "En tiedä, mitä sanoa. Mutta olen mielissäni siitä, että kerroit minulle."

Lähteet: Huffington Post, Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat