Surullista, mutta totta: Ihmiset ovat itserakkaampia kuin ennen

18.11.2014 22:45 - Senni Loikala

Tuore amerikkalainen tutkimus otti selvää, millaisia muutoksia ihmisten itsekeskeisyydessä on tapahtunut vuosikymmenten aikana.  

Ovatko nykyihmiset todella itserakkaampia kuin ennen? Tuoreen Michiganin yliopiston tekemän tutkimuksen viesti on selvä: kyllä ovat.

Tutkimuksessa analysoitiin tekstejä Yhdysvaltojen presidenttien pitämistä puheista vuosina 1790-2012. Niiden itsekeskeisyyttä määriteltiin sellaisten sanojen määrällä, jotka liittyivät itseen (esimerkiksi "minä" ja "me") ja muihin (esimerkiksi "he", "ystävä" ja "naapuri"). Vuoden 1920 jälkeen lähes joka puheessa käytettiin enemmän itsekeskeisyyttä kuvaavia sanoja, vaikka ennen sitä tilanne oli toisinpäin.

Tutkijat vertasivat presidenttien puheiden itsekeskeisyyskertoimia muihin kulttuurituotteisiin, kuten 1900-luvun kirjoihin ja lauluihin. Kaiken perusteella voitiin sanoa, että egoismi on todella ottanut valtaa.

- Tulokset kertovat, että kyseessä on suurempi ilmiö kuin mitä vain presidentteihin tulee, tutkija Sara Konrath sanoo.

Myös toinen, Psychological Science -lehdessä heinäkuussa julkaistu tutkimus on samoilla linjoilla. Sen mukaan nuorena aikuisena eläminen taloudellisesti vaikeina aikoina ja työttömyystilastojen ollessa karuja, saa aikaan sen, että heissä on myöhemmin vähemmän narsistisia luonteenpiirteitä kuin ihmisissä, ketkä ovat saaneet kasvaa talouden ollessa vakaa.

Seuraava artikkeli: Kohdeltiinko sinua törkesti? 5 tekoa, joihin vain narsistit pystyvät

Lähde: Scientific American

Kilpailut

Uusimmat