Kirurgit kuuntelevat leikkaussalissa musiikkia hyvästä syystä

14.12.2014 16:15 - Eeva Rajala

Kun olet menossa leikkaukseen, et välttämättä ensimmäisenä ajattele, millaista musiikkia salissa soitetaan leikkauksen aikana.

Kirurgien soittolista voi kuitenkin osaltaan vaikuttaa siihen, miten leikkaus sujuu. The British Medical Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan noin 62 - 72 prosentissa leikkauksista salissa soitetaan musiikkia, joka on yleensä leikkausta johtavan kirurgin valitsemaa. Tutkimuksesta selviää myös, että yleensä leikkaussaleissa soi klassinen musiikki.

Noin 80 prosenttia leikkaussalissa työskentelevistä sanoo, että musiikki parantaa ryhmän yhteistyötä, vähentää levottomuutta ja parantaa tehokkuutta. Tutkimukset vihjaavat myös, että musiikin kuuntelu parantaa kirurgien keskittymistä.

Musiikin soittaminen lääketieteellisten operaatioiden aikana on vanha perinne, jonka juuret ovat antiikin Kreikassa. Apollo-jumalan alaa oli erityisesti parannustaito, mutta hän suosi myös laulua ja soittoa. 1900-luvun alussa amerikkalaiskirurgi Evan Kane kannatti musiikin soittamista leikkaussaleissa, sillä sen todettiin jo tuolloin rauhoittavan ja vievän potilaan huomion muualle itse leikkauksesta.

Jotkut lääketieteen asiantuntijat kritisoivat musiikin käyttöä leikkausten yhteydessä, sillä heidän mielestään se vain vaikeuttaa kommunikointia salissa. Tuoreen tutkimuksen julkaisseet lääkärit ovat kuitenkin sitä mieltä, että musiikista on vain hyötyä, jos sen volyymitaso on tarkkaan kontrolloitu.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat