Ylipainogeeni on yhteydessä syntymävuoteen

30.12.2014 23:45 - Senni Loikala

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan syntymävuodella ja ylipainoriskillä on yhteys. Iso osa ihmisistä kuuluu ylipainoon yhdistetyn geenin riskiryhmän ikänsä puolesta.

Tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan vuoden 1942 jälkeen syntyneet ovat huomattavasti taipuvaisempia ylipainolle kuin ennen sitä syntyneet. Nuorempien keskuudessa geeni, joka yhdistetään kasvaneeseen ylipainoriskiin, on yleisempi kuin ennen vanhaan.

Kun niin sanotun ylipainogeenin ja painoindeksin välillä ei löydetty suoraa yhteyttä ennen vuonna 1942 syntyneillä, oli riski kaksinkertainen sen jälkeen syntyneillä verrattuna aiempiin tutkimuksiin. Näin ollen ihmiset ovat todistetusti runsaasti tuhdimpia kuin ennen.

- Löysimme yhteyden parhaiten tunnetun ylipainogeenin ja painoindeksin välillä ja se voimistui huomattavasti aina kun osallistujien syntymävuodet olivat lähempänä nykyhetkeä, tutkija James Niels Rosenquist kertoo.

Tutkijoiden mukaan syy lihavuuden yleistymiseen saattaa johtua merkittävistä muutoksista elinympäristöissämme.

PNAS Early Edition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin vuosien 1971-2008 välillä kerättyä tietoa. Tutkimukseen osallistuneet ihmiset olivat 27-63-vuotiaita.

Seuraava artikkeli: Kiinteistövälittäjät ovat hoikimpia: Arvaatko, millä alalla on eniten ylipainoisia työntekijöitä?

Lähde: The Times of India

Kilpailut

Uusimmat