Tutkitusti toimivat keinot: Neljän askeleen kaava krapulattomaan aamuun

02.01.2015 18:15 - Laura Sulkava

Krapulan syntymisessä ei ole vain kyse siitä, että muistaa syödä ja juoda vettä ennen nukkumaan menoa. Kiinnittämällä huomiota neljän askeleen kokonaisuuteen, voi ehkäistä tulevaa pahaa oloa ja särkyä.

Krapulan syntymiseen vaikuttaa se, mitä on tehnyt ennen juomista, miten viettää iltansa ja vielä se, kuinka toimii juopottelun jälkeen. Tutkitusti toimivilla pienillä valinnoilla voi saavuttaa mukavamman dagen efterin.

Ennen juhlimista

Lepääminen ja kehon virkeystila vaikuttavat, vaikka uni ei itsessään auta krapulaan. Väsyneenä vastustuskyky ei ole parhaimmillaan, joten keho ei myöskään ole valmis juomisen aiheuttamalle rasitukselle.

On yleinen harhaluulo, että krapula aiheutuu ainoastaan nestehukasta. Kyse on myös tulehduksesta ja oksidatiivisesta stressistä. Antioksidantit auttavat minimoimaan harmia, joten nappaa ennen juomista ylimääräiset multivitamiinit tai juo granaattiomenamehua.

Krapulassa ei ole vain kyse alkoholin määrästä, vaan paljolti siitä, kuinka keho polttaa alkoholia. Salaatin sijasta valitse hampurilainen, koska sillä varmistaa, että saa riittävästi proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa. Punaisen lihan sisältämät B-vitamiinit ja aminohapot auttavat kehoa prosessoimaan alkoholin sivutuotteita.

Juhliessa

Miksaa matkajuomaksi kookosvettä tai urheilujuomaa. Päänsärky johtuu herkästi siitä, että kehossa on nestehukka. Urheilujuomien koostumus on sellainen, että se auttaa juotavan nesteen imeytymisessä. Pelkällä veden juomisella ei tätä hyötyä saavuteta.

Samppanjan sijasta kannattaa juoda kirkasta viinaa sisältäviä drinkkejä. Samppanjan kuplat saavat alkoholin nousemaa päähän nopeasti ja kehittää pahemman krapulan. Kirkkaissa alkoholeissa on verrattain vähän myrkkyjä ja epäpuhtauksia.

Alkoholin mikseriksi kannattaa valita tuoremehu limsan sijasta. Vaikka se ei estä itsessään krapulaa, siitä saa päivään lisävitamiineja.

Käsien pesusta kannattaa pitää huoli, koska vastustuskyky on juodessa alentunut. Tupakan polttamisella on myös löydetty selkeä yhteys pahentuneisiin krapuloihin.

Juhlimisen jälkeen

Nesteytyksestä tulee luonnollisesti pitää huoli, mutta ennen nukkumaan menoa ei kannata liiotella, ettei keholle tule lisästressiä litratolkulla kitatusta vedestä. Vettä on hyvä juoda illan aikana, lasillinen ennen nukkumaan menoa ja ottaa vielä juotavaa valmiiksi aamun heräämistä varten.

Unenpuute ei tee krapulaa, mutta se pahentaa sitä. Humalainen uni on huonolaatuista ja heikentää toista vaihetta, joka on aamun sarastaessa. Pistä yöllä unimaski silmille ja nuku paremmin.

Ibuprofeiinia sisältävät lääkkeet toimivat alkoholin aiheuttamaa tulehdustilaa vastaan. Illalla napattu lääke siis alkaa vaikuttaa hyvissä ajoin.

Aamulla

Asiantuntijoiden mukaan tasoittavat juomat eivät kannata, vaan ne pahentavat ja pitkittävät krapulaa, joka tulee joka tapauksessa. Vatsaa ei kannata heti aamusta ärsyttää paljolla rasvalla, mutta esimerkiksi päänsärkyä aiheuttavaa myrkkyä hajottavat kananmunat ovat oivaa syötävää.

Yrttiteen juominen pitkittää krapulaa, kun taas sitruuna ja lime -limsa eli perinteinen Sprite auttaa nopeuttamaan kehon alkoholin käsittelyä.

Katso myös aikaisemmin julkaisemamme hauska video, kuinka krapulat pahenevat 20 vuotiaasta kolmekymppiseen.

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat