Tee juoksumatolla treenaamisesta tehokkaampaa – 7 vinkkiä

08.01.2015 08:45 - Eeva Rajala

Harva pitää juoksumatolla treenaamisesta, sillä maisema ei vaihdu, eikä treenaamiseen välttämättä asennoidu täysillä.

Juoksuvalmentaja ja oman Precision Running -juoksumattotreenin kehittäjä David Siik antaa Health.comin sivuilla vinkkejä, miten saa treenattua juoksumatolla täysillä.

1) Suunnittele treeni

Juoksumatolle ei kannata vain hypätä ja alkaa juosta. Se tuntuu helposti tylsältä ja juokseminen lopetetaan usein ennen aikojaan. Tee itsellesi strategia, olkoon se sitten nopeusvaihtelua, ylämäkeä tai sekoitus kumpaakin. Valmis strategia saa sinut haastamaan itsesi ja samalla se auttaa sinua tekemään kunnon harppauksia omassa kunnossasi.

2) Ota kädet pois kaiteelta nousujen aikana

Moni tekee näin aina, kun ohjelmassa on ylämäki. Näin ei kuitenkaan saisi tehdä. Kaiteesta kiinni pitäminen ei ole hyväksi selälle, eikä se auta sinua tulemaan vahvemmaksi. Jos sinulla on tunne, että täytyy pitää kiinni, vauhtia saattaa olla liikaa. Vähennä vauhtia niin, että voit nousta ylämäkeä juoksumatolla ilman kaiteeseen tarraamista.

3) Mene kauemmas näytöstä

Liian lähellä juoksumaton näyttöä juokseminen voi lyhentää askeltasi ja saatat juosta luonnottomassa asennossa. Näin et juokse niin tehokkaasti kuin voisit. Muutama sentti taaksepäin, niin saat lisää tilaa. Juoksumatolla on hyvin tilaa takanakin, mutta jos sinua arveluttaa, voit aina kiinnittää itseesi juoksumatosta löytyvät turvanarun.

4) Venyttele kädet ennen treeniä

Ennen treeniä kannattaa venytellä myös kädet ja olkapäät, sillä jalkasi eivät ole ainoat, jotka tekevät työtä. Käsillä ja olkapäillä on suuri rooli tasapainoisessa juoksussa.

5) Minimoi käsien heiluminen

Vältä käsiesi turhaa heiluttamista. Katso, että kätesi ovat samassa linjassa jalkojesi kanssa.

6) Rentouta kasvot ja kädet

Kovemman treenin aikana kannattaa välttää kasvojen jännittämistä tuskaiseen virneeseen. Ole rento ja muista hengittää. Kasvojen ja käsien rentouttaminen rentouttaa koko muuta kehoa.

7) Älypuhelimesta vain musiikkia

Kun olet juoksumatolla, keskity matolla treenaamiseen. Voit lähettää nopean tekstiviestin treenin jälkeen. Jos älypuhelin on mukanasi, rajaa sen käyttö juoksumatolla ennalta tehtyyn biisilistaan, jota kuuntelet treenin aikana. Älypuhelimen voi myös jättää pukuhuoneen kaappiin.

Lue myös: Valitse terveellisempi vaihtoehto - 6 helppoa muutosta ruokavalioon

Lähde: Health.com

Kilpailut

Uusimmat