Lisää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia – 7 hyvää tapaa

23.01.2015 12:45 - Eeva Rajala

Raskaaksi tuleminen voi olla paljon vaikeampaa kuin miltä se kuulostaa.

Hedelmällisyysasiantuntija, lääkäri Peter Ahleringin mukaan suurimmalla osalla alle 35-vuotiaista naisista on 20 - 25 prosentin mahdollisuus tulla raskaaksi joka kuukausi, kun he yrittävät raskaaksi tulemista. Mahdollisuudet vähenevät sitä mukaa, kun ikää tulee lisää.

Asiantuntijat kertovat Women's Health -lehden sivuilla vinkkejä, jotka voivat lisätä mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi.

Ota vitamiineja jo ennen raskautta

Monesti puhutaan siitä, miten tärkeätä on ottaa tarpeelliset vitamiinit raskauden aikana. Yhtä tärkeätä on valmistaa keho valmiiksi lasta varten ennen mahdollista raskautta. Syömällä terveellisesti nainen lisää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia ja vitamiinit auttavat täydentämään ruokavalion aukkokohtia. Erityisesti B6-vitamiinin on todettu lisäävän hedelmällisyyttä. Vitamiinit kannattaa nauttia omega-3:n kanssa, sillä se auttaa imeytymisessä.

Seksin aikataulutus

Ei kuulosta kovin seksikkäältä, mutta jos muutenkin olisitte harrastaneet seksiä, niin samalla voi raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia parantaa pienellä aikataulutuksella. Seksin harrastaminen ovulaation aikana on tärkeätä. Ovulaation ympärillä on 4 - 5 päivän mittainen aikaikkuna, joka alkaa pari päivää ennen itse ovulaatiota. Tuon aikaikkunan aikana kannattaa muutamia kertoja kokeilla. Mistä sitten tietää, että ovulaatio on tulossa tai käynnissä? Apteekeista löytyy muun muassa ovulaatiotestejä.

Vältä liukuvoidetta

Liukuvoide on joskus paikallaan, mutta monet voiteista tekevät hallaa raskaaksi tulemiselle. Liukuvoiteella voi olla negatiivinen vaikutus sperman liikkuvuudelle. Markkinoilta löytyy myös lääkäreiden kehittämää niin sanottua hedelmällisyysystävällistä liukuvoidetta.

Vähennä kofeiinia

Monet eivät osaisi valita kahvin tai seksin väliltä. Jos prioriteettina kuitenkin on raskaaksi tuleminen, on parempi vähentää kahvin juontia. Monet tutkimukset kertovat, että kofeiini vähentää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia, sillä se pidentää aikaa, mikä menee hedelmöittymiseen. Kahvin päivittäinen määrä kannattaa pitää parissa kupissa. Kannattaa myös muistaa, että suklaassa ja virvoitusjuomissa voi myös olla kofeiinia.

Älä muuta treenitapaasi radikaalisti

Jos haluat tulla raskaaksi, treenikalenteri kannattaa pitää samana, mikä se on aiemmin ollut. Toisin sanoen ei kannata lisätä kuntoilemisen määrää radikaalisti siinä toivossa, että se auttaa sinua hedelmöittymään paremmin.

Vältä alkoholia

Alkoholin nauttiminen voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Naisen ei kuitenkaan tarvitse siirtyä täysin absolutistiksi. Liiat kiellot voivat vain stressata naista ja tämä stressi heikentää hedelmällisyyttä. Lääkäri Peter Ahlering kehottaa pitämään alkoholinjuomisen esimerkiksi pienessä lasillisessa viiniä päivässä.

Muista rentoutua

Sekä mies että nainen voivat kummatkin stressata raskaaksi tulemisesta. Stressi kuitenkin vain pahentaa tilannetta. Kannattaa keskittyä siihen, että pariskunnan kummallakin osapuolella on hyvä ja rento mieli. Nauttikaa matkasta ja hyvästä seksistä, eikä kannata miettiä lopputulosta.

Lue myös: Uutuussarja herättää kiistaa ja huolta - äidit lähtevät synnyttämään keskelle metsää

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat