Eroon limsakoukusta – pieni muutos tavoissa tekee ihmeitä

26.01.2015 11:15 - Eeva Rajala

Virvoitusjuomien kofeiini saattaa olla yhtä paha koukuttaja kuin tupakan nikotiini. 

Tutkijat uskovat, että jos virvoitusjuomissa ei olisi kofeiinia, niitä myytäisiin paljon vähemmän. British Journal of Nutrition -julkaisu kertoo australialaistutkimuksesta, missä tutkittiin virvoitusjuomien kofeiinin vaikutusta addiktion syntymiseen.

Noin sadan koehenkilön ryhmä puolitettiin. Toiselle puolelle annettiin vapaat kädet juoda kofeiinittomia virvoitusjuomia. Toiselle puolikkaalle annettiin myös vapaat kädet, mutta heidän virvoitusjuomiinsa oli lisätty kofeiinia. Koehenkilöt eivät tienneet kyseisistä eroista ja kummankin ryhmän limsat maistuivat samalta.

Kuukauden pituisen tutkimusjakson jälkeen kävi ilmi, että kofeiinipitoisia virvoitusjuomia nauttivat joivat 53 prosenttia enemmän kuin ne, joiden limsaan ei ollut lisätty kofeiinia.

- Kofeiinin pitoisuus virvoitusjuomassa on liian alhainen, jotta se muuttaisi limsan makua, kertoo tutkija Russell Keast.

Keast muistuttaa kuitenkin, että virvoitusjuomissa on tarpeeksi kofeiinia, jotta se väliaikaisesti lisää kierroksia aivoissa ja kehossa, ja saa aikaa positiivisen muutoksen, mikä yleensä yhdistetäänkin pieneen kofeiinipiikkiin.

Keho tottuu ja alkaa kaivata pientä kofeiinishokkia, vaikkei ihminen sitä tajuisesti huomaisikaan. Tämä puolestaan johtaa Keastin mukaan lisääntyvään limsojen kulutukseen.

Vaikka kyseisessä tutkimuksessa ei selvitettykään yksityiskohtaisesta kofeiinittomien virvoitusjuomien vaikutuksia, Keastin mukaan kofeiinipitoisten virvoitusjuomien välttäminen voi auttaa katkaisemaan limsakoukun. Tutkija muistuttaa, ettei kofeiini ole luonnollinen osa virvoitusjuomia, vaan lisäaine.

- Jos kofeiini poistetaan täysin virvoitusjuomista, niiden myynti laskisi, Keast huomauttaa.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat