Raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia voi lisätä ravinnolla - katso ruokavinkit kierron eri vaiheisiin

16.02.2015 15:15 - Eeva Rajala

Uutuuskirjan mukaan esimerkiksi kana, tofu ja sitrushedelmät auttavat naista tulemaan raskaaksi.

Kun puhutaan raskaaksi tulemisen vaikeuksista, puhutaan usein hyvin henkilökohtaisista asioista. Hedelmällisyysasiantuntija ja kätilö Zita West on julkaissut kirjan Eat Yourself Pregnant, jossa kerrotaan laajasti, miten suuri merkitys ruokavaliolla on hedelmällisyyden ja raskaaksi tulemisen kohdalla.

Westin mukaan terveellinen ruokavalio muodostaa  kivijalan sille, miten naisen keho valmistautuu raskauteen ja miten miehen keho valmistaa tervettä spermaa. West kertoo Daily Mail -lehdelle, että vuosien kokemuksella hän on tullut siihen tulokseen, että vitamiineilla ja hivenaineilla on suuri rooli raskaaksi tulemisessa - sekä luonnollisesti että keinohedelmöityksessä.

Zita West tyrmää tiukat ruokavaliot ja kaikenlaiset trendivillitykset. Hän uskoo, että jokapäiväisen elämän pienillä muutoksilla saadaan aikaan hyviä tuloksia. West kuitenkin varoittaa, ettei kannata suoralta kädeltä lähteä syömään rasvattoman ruokavalion mukaan, sillä monet kevyttuotteet sisältävät transrasvoja, sokereita ja makeutusaineita. Keinotekoiset makeutusaineet häiritsevät normaalia hormonitoimintaa.

Munasolu tarvitsee energiaa ja ravintoaineita, jotta se voi optimaalisesti valmistautua hedelmöitykseen. West käy läpi kuukautiskierron eri vaiheet ja miten ruokavaliota kannattaa käyttää hyödyksi jokaisessa vaiheessa.

1. Vaihe: kuukautiset

Mieliala, paino ja hormonit voivat muuttua vauhdikkaastikin. Omaa kehoa voi tukea kierron eri aikoina. Monet naiset saattavat tuntea hormonaalisen muutoksen jo kuukautisten ensimmäisenä päivänä. Osa naisista kokee olonsa veteläksi ja voimattomaksi. Kuukautisten alkaessa kannattaa vähentää vauhtia ja kerätä energiaa.

On aika nauttia lämpimiä, ravitsevia ruokia. Valitse rauta- ja C-vitamiinipitoisia ruokia, sillä ne auttavat sinua korvaamaan raudan, jonka menetät kuukautisten aikana. Hyviä rautaruokia ovat muun muassa punainen liha, kurpitsan siemenet, pavut, kuivat aprikoosit ja rusinat, äyriäiset sekä tummanvihreät lehtivihannekset.

B-vitamiini auttaa sinua saamaan energiaa edes hieman takaisin. B-vitamiinia saat muun muassa täysjyväruoista, lampaasta, häränlihasta, siipikarjan lihasta, äyriäisistä, kananmunista, maitotuotteista sekä lehtivihanneksista.

C-vitamiinia saa hyvin hedelmistä ja vihanneksista. C-vitamiinia tarvitaan, jotta rauta imeytyy optimaalisesti. Todella hyvin C-vitamiinin lähteitä ovat sitrushedelmät, marjat, kiivi, lehtivihannekset sekä punainen paprika.

Jos kuukautiskivut ovat suuret, kannattaa kokeilla omega-3-lisää, joka auttaa vähentämään tulehdustilaa kehossa.

2. Vaihe: ovulaatio

Tämän vaiheen aikana estrogeenitaso on nousussa ja keho valmistautuu ovulaatioon. Monet naiset tuntevat olonsa hyväksi, ja kehossa virtaa energiaa.

Tässä vaiheessa kannattaa erityisesti varmistaa hyvä B-vitamiinin saanti, mikä on tärkeää hormonitasapainon kannalta. B-vitamiinia auttaa myös terveessä solunjakautumisessa, mikä on ratkaisevaa. Lesitiini auttaa pitämään solukalvot terveinä. Kannattaa myös jatkaa C-vitamiinipitoisten ruokien syöntiä.

Ruoat, joissa on paljon kapsaisiinia, isoflavoneja ja L-arginiinia, saa kehon valmistamaan lisää typpioksidia, joka auttaa muun muassa laajentamaan verisuonia helpottaen näin verenkiertoa kehossa, myös siis sukuelimissä. Kannattaa kokeilla mausteisia ruokia, tofua ja vesimelonia.

Vastustuskyky pitää olla optimaalinen, jotta munasolun terve kiinnittyminen on mahdollista. Ravitse itseäsi siis D-vitamiinilla. D-vitamiinia saa auringosta, mutta myös lohesta, sardiineista ja siitakesienistä. Kannattaa pohtia myös D-vitamiinilisää.

3. Vaihe: keltarauhasvaihe

Keltarauhanen tuottaa progesteronia, mikä vahvistaa kohdun sisäpintaa, sulkee kohdunkaulan ja ylläpitää raskautta. Keltarauhanen sisältää runsaasti beetakaroteenia, mitä löytyy muun muassa porkkanoista.

Beetakaroteeni on myös voimakas antioksidantti, joka suojelee soluja vaurioilta. Tässä kierron vaiheessa kannattaa syödä erityisen runsaasti ruokia, joista löytyy beetakaroteenia. Sitä löytyy porkkanoiden lisäksi muun muassa lehtikaalissa, pinaatissa ja perunoissa.

4. Vaihe: kierron loppu

Jos hedelmöitystä ei ole tapahtunut, hormonitasot alkavat laskea. Tässä vaiheessa saattaa alkaa tuntua taas väsyneeltä ja moni alkaa himoita makeita ruokia. Itsellensä saa antaa luvan syödä herkkuja, mutta kannattaa pitää kohtuus. Kierron päätyttyä kuukautiset alkavat uudelleen.

Lue myös: Lisää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia - 7 hyvää tapaa

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat