Liika nukkuminen voi olla vaarallista – 8 suurinta terveysriskiä

17.02.2015 12:45 - Eeva Rajala

Usein puhutaan unihäiriöistä ja siitä, etteivät ihmiset nuku nykyään tarpeeksi. Ihminen tosin voi myös nukkua liikaa.

Useimmat aikuiset tarvitsevat noin 7 - 9 tunnin yöunet, jotta seuraava päivä olisi jaksamisen kannalta optimaalinen. Jos ihminen nukkuu jatkuvasta yli yhdeksän tunnin yöunia, voi se olla merkki piilevästä terveysvaivasta. Liika uni voi myös saada aikaan erilaisia terveysongelmia. Huffington Post -lehti listaa kahdeksan suurinta terveysriskiä, jotka on yhdistetty liialliseen nukkumiseen.

Masennuksen riski voi kasvaa

Viime vuonan tehdyn tutkimuksen mukaan liian pitkät yöunet lisäsivät henkilön masennusoireiden riskiä. Niillä, jotka nukkuivat 7 - 9 tuntia, oli 27 prosentin perinnöllinen riski saada masennuksen oireita, kun yhdeksän tai yli yhdeksän tunnin yöunia nukkuvilla prosenttiluku oli 49.

Voi haitata aivotoimintoja

Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan liika uni heikensi aivotoiminta vanhemmilla naisille yli kuuden vuoden tutkimusajanjakson aikana.

Raskaaksi tuleminen voi vaikeutua

Vuonna 2013 Koreassa tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin yli 650 naisen mahdollisuuksia tulla raskaaksi keinohedelmöityksessä. Kävi ilmi, että parhaiten keinohedelmöitys toimi niillä naisilla, jotka nukkuivat 7 - 8 tuntia yössä ja huonoiten niillä, jotka nukkuivat 9 - 11 tuntia yössä. Tutkimuksesta ei kuitenkaan saatu selvää syy-yhteyttä, sillä asiaan liittyy paljon muutakin kuin nukkumisen vaikutus hormonitoimintaan.

Diabetesriski voi kasvaa

Kanadassa tehdyn pienehkön tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka nukkuivat yli 8 tunnin yöunia, oli kaksi kertaa suurempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen kuin niillä, jotka nukkuivat 7 - 8 tuntia yössä.

Voi johtaa painonnousuun

Samaisessa tutkimuksessa selvitettiin myös painonnousua kuuden vuoden tutkimuskauden aikana. Kävi ilmi, että sekä vähän että pitkään nukkuvat lihoivat tutkimusvuosien aikana enemmän kuin ne, jotka nukkuivat 7 - 8 tuntia yössä.

Voi olla sydämelle haitaksi

Vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan kahdeksan tai yli kahdeksan tunnin yöunet olivat yhteydessä lisääntyneeseen sydänvaivojen riskiin. Pitkään nukkuvilla oli kaksi kertaa suurempi riski sairastua esimerkiksi angiinaa kuin muilla.

Voi aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman

Vuonna 2010 julkaistussa tutkimusyhteenvedossa todettiin, että sekä lyhyitä että pitkiä yöunia nukkuvilla on suurempi riski kuolla ennenaikaisesti. Tutkimuksessa analysoitiin 16 aiemmin tutkimuksen tietoja.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat