Vapaaehtoistyö todellakin kannattaa: Apua myös omalle terveydellesi

19.02.2015 21:15 - Linda Arponen

Tuoreen tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyö voi tarjota apua työn aiheuttamaan stressiin.

Koetko usein stressiä työsi vuoksi? Uuden tutkimuksen mukaan sinun ei kannata sen vuoksi vähentää, vaan lisätä työskentelyä. Kyse on kuitenkin vapaaehtoistyöstä.

Tutkimus ilmestyi hiljattain Journal of Occupational and Environmental Medicine -tiedejulkaisussa. Sen mukaan vapaaehtoistyö voi parantaa työ- ja yksityiselämän välistä tasapainoa sekä torjua stressiä ja työuupumusta.

Vaikka siis monet työssäkäyvät ihmiset saattavat ajatella, ettei heillä ole aikaa tehdä vapaaehtoistyötä, voisi siitä kuitenkin saada merkittäviä hyötyjä stressintorjuntaan ja omaan tuottavuuteensa.

Tutkimus toteutettiin verkkokyselyllä, johon vastasi 746 sveitsiläistä työntekijää. 35 prosenttia vastaajista teki vapaaehtoistyötä jossakin voittoa tavoittelemattomassa järjestössä. Tutkimuksessa kysyttiin heidän käsityksiään työ- ja yksityiselämän tasapainosta, vapaaehtoistyön eri tavoista, työn vaatimuksista, voimavaroista ja terveydestä.

Tulosten mukaan ne ihmiset, jotka tekivät vapaaehtoistyötä, kertoivat työ- ja yksityiselämän välisten konfliktien, työuupumuksen ja stressin vähentyneen. Lisäksi heidän mielenterveytensä oli yleisesti parempi kuin muilla.

Eräs aiempi tutkimus tukee näitä tuloksia, sillä sen mukaan vapaaehtoistyö voi myös alentaa verenpainetta, pidentää elinajanodotetta, vähentää yksinäisyyden ja masennuksen tunteita sekä auttaa muillakin tavoilla fyysisesti ja henkisesti.

Lisäksi muiden auttamisesta tulee aina parempi mieli.

Lue myös: Jokapäiväiset tapasi paljastavat oletko rikas - tee testi

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat