Anna auringon tulla – 6 terveellistä syytä rakastaa kevättä

22.03.2015 19:15 - Linda Arponen

Monen kuukauden pimeyden jälkeen olemme vain iloisia siitä, että talvi alkaa olla takanapäin.

Vaikka takatalvi yrittääkin valloittaa Suomen, on kevään saapuminen ennen pitkää väistämätöntä. Sen lisäksi, että lumet sulavat ja lämpötilat nousevat, on keväästä tutkitusti hyötyä myös terveydellesi.

Saat kylpeä D-vitamiinissa

D-vitamiinin puute on todellinen asia. Vaikka nykyään paljon D-vitamiinilisiä mainostetaankin, voivat pimeät talvikuukaudet syödä meistä vitamiinimme. D-vitamiinin puutos voi vaikuttaa negatiivisesti mielialaan, kipeyttää luita ja sotkea ajatuksenjuoksua. Nauti siis kevään mukanaan tuomasta auringosta, jota saa päivien pitenemisen vuoksi päivä päivältä enemmän.

Sairastelukausi alkaa olla takanapäin

Flunssaan voi toki sairastua kesälläkin, allergioista puhumattakaan. Talvi on kuitenkin otollisinta aikaa sairasteluille, minkä on voinut huomata esimerkiksi työpaikkojen ja koulujen sairastuneiden määristä. Mikäli et ole siis siitepölyallergikko, voit pikku hiljaa alkaa huokaista helpotuksesta. Ja allergikot; voitte lukea helpotusta tuovia vinkkejä aiemmasta artikkelistamme.

Voit syödä ulkona

Vaikka ulkona syöminen ei olekaan tutkitusti terveellisempää kuin sisätiloissa ruokailu, voisi sen kuvitella olevan. Jos ei muuten, niin ainakin raitis ilma ja kauniit maisemat saavat meidät nauttimaan ruokailusta pidempään. Ja kun syöt hitaammin, on sinulla myös tapana syödä vähemmän, toteaa eräs tutkimus.

Olet enemmän tekemisissä ihmisten kanssa

Ajan viettäminen ystävien kanssa on tutkitusti terveellistä, mutta silloin, kun sinun pitää vetää päällesi paksu takki, huivi, käsineet ja saappaat päästäksesi ulos, saatat jäädä mieluummin vain sisään. Talviaikaan tulee muutenkin liikuttua ja tavattua ihmisiä vähemmän, sillä kukapa haluaa lähteä ulos muuten kuin silloin, kun on pakko? Lähde siis rohkeasti tapaamaan taas ystäviäsi.

Voit ulkoilla enemmän

Erään tutkimuksen mukaan ulkona liikkuminen tekee iloisemmaksi ja vähemmän stressaantuneeksi kuin sisätiloissa treenaaminen. Toiset tutkimukset todistavat myös sen, että ulkona juokseminen ja pyöräily kuluttavat enemmän kaloreita kuin sisätiloissa tehdyt harjoitteet.

Päivät ovat pidempiä

Kun valoisia tunteja on päivässä enemmän, on myös enemmän aikaa aktiviteeteille. Lisävalo voi vaikuttaa myös parempiin yöuniin: työntekijät, jotka saivat enemmän valoa päivän aikana, nukkuivat noin 46 minuuttia pidempään kuin vähemmän valoa saaneet, toteaa eräs tutkimus. Erityisesti aamuvalo on terveellistä mielellesi, stressitasoillesi ja jopa vyötärölinjallesi.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat