Miksi näkö heikkenee yhä nuoremmilla? 8 selittävää syytä

23.03.2015 22:15 - Eeva Rajala

Kännykän ja iPadin käytön lisäksi moni muukin asia vaikuttaa heikentävästi näkökykyyn.

Tablettien ja kännyköiden käytön lisääntymisen myötä myös nuorempien ihmisten näkökyky, erityisesti kauas katsottaessa, on alkanut heiketä. Prevention-lehti listasi kahdeksan asiaa, jotka saattavat vaikuttaa heikentävästi näkökykyyn.

Vietätkö liikaa aikaa sisällä?

Lukuisten tutkimusten mukaan sisällä vietetty aika on yhdistetty likinäköisyyteen - erityisesti nuorten lasten kohdalla. Ongelma saatetaan saada ratkaistuksi sillä, että vietetään enemmän aikaa ulkona. Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan auringonvalo saa pupillit pienenemään, mikä vähentää näön sumentumista. Aurinko voi samalla vahvistaa silmiä.

Syötkö tarpeeksi marjoja?

Jos silmien ja näön kanssa on ongelmia, syynä saattaa olla oksidatiivinen stressi. Lukuisat tutkimukset kertovat, että marjojen - erityisesti metsämustikoiden - syönti parantaa hämäränäköä. Marjojen sisältämät antioksidantit voivat vähentää niin sanottujen vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapettumista.

Saatko tarpeeksi D-vitamiinia?

D-vitamiinin on todettu vaikuttavan näkökykyyn merkittävästi. Tutkimusten mukaan D-vitamiini saattaa taistella näön heikentymistä aiheuttavia tulehduksia vastaan.

Luetko liikaa?

Tutkimukset ovat löytäneet yhteyden likinäköisyyden ja runsaan lukemisen väliltä. Silmät työskentelevät enemmän, kun ne ovat keskittyneenä lähellä olevaan tekstiin kuin jos silmät tarkkailisivat kaukana olevaa kohdetta. Joidenkin teorioiden mukaan runsas kirjojen lukeminen lapsuuden aikana voi aiheuttaa likinäköisyyttä. Korkeampi koulutustaso on myös yhdistetty likinäköisyyteen.

Käytätkö liikaa kännykkää?

Silmät saattavat saada osakseen liikaa elektroniikkalaitteiden sinistä valoa, kun ihminen tekee töitä kännykän, iPadin ja kannettavan tietokoneen kanssa. Tästä voi olla seurausta näön sumentuminen, päänsäryt ja pahoinvointi.

Onko sinulla aknelääkitys?

Ihonhoitoon liittyvät lääkkeet, joissa on isotretinoiinia, voivat aiheuttaa näön sumentumista tai hämäränäön heikkenemistä.

Oletko raskaana?

Raskaana olevat naiset voivat yllättäen alkaa kärsiä huonosta kaukonäköisyydestä. Tutkijat eivät tiedä tarkkaan, mistä ilmiö johtuu, mutta näkö muuttuu normaaliksi synnytyksen jälkeen.

Sairastatko diabetesta?

Diabetes on yksi yleisin syy tietyntyyppiselle näön sumentumiselle. Itse asiassa näön sumentuminen voi olla yksi varhaisimmista 2-tyypin diabeteksen merkeistä.

Lue myös: Kuinka pitkät silmäripsesi ovat? Niiden pituus määräytyy yllättävällä tavalla

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat