Särkylääkkeistä paljastui pelottava sivuvaikutus - altistutko tietämättäsi sille?

14.04.2015 20:15 - Senni Loikala

Tuoreen tutkimuksen mukaan suositulla lääkeaineella on pelottava vaikutus tunne-elämään.

Nappaatko särkylääkkeen kuukautiskipuja, krapulaa tai hartiakipua helpottamaan? Se on täysin suotavaa, mutta särkylääkkeiden tarpeetonta popsimista kannattaa välttää. Sen todistaa tuore amerikkalainen tutkimus, joka osoittaa varsin yleistä parasetamolia sisältävien särkylääkkeiden tiuhan käytön pelottavan yhteyden tunne-elämään.

- Useimmat ihmiset eivät todennäköisesti tiedä, että heidän käyttäessään parasetamolia saattaa käyttö vaikuttaa heidän tunteisiinsa, tutkija Baldwin Way sanoo.

Tunne-elämästä tasapaksu

Psychological Science -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta selvisi, että parasetamoli tekee vaikutusaikanaan tunne-elämästä tasapaksun. Se estää tuntemasta niin suurta iloa kuin pohjatonta suruakin. Tutkimuksen mukaan kyseinen lääkeaine poistaa huipentumat tunne-elämästä.

Tutkimukseen osallistuneet ihmiset jaettiin kahteen ryhmään. Toinen sai 100 milligramman verran parasetamolia, kun taas loput saivat pelkkää lumelääkettä. Ihmiset odottivat tunnin, jonka aikana myös lumelääkettä saaneet luulivat lääkkeen alkavan vaikuttaa.

Odotuksen jälkeen ihmisille näytettiin niin positiivisia kuin negatiivisiakin tunteita synnyttäviä kuvia. Parasetamolia käyttäneet arvioivat kuvien herättämät tuntemuksensa neutraaleimmiksi kuin lumelääkettä saaneet. 

Vielä tarvitaan lisää tutkimusta, jotta saadaan selville, onko aspiriinilla ibuprofeenilla yhtä merkittäviä vaikutuksia tunne-elämään kuin parasetamolilla.

Seuraava artikkeli: Suosittu särkylääke terveysvaara?

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat