Hyökkääviä vitsejä ja muiden kritisoimista - tunnistatko varsin ikävän ihmistyypin?

15.05.2015 16:45 - Senni Loikala

Tutkimuksesta selviää, mikä perfektionismin muoto on kaikista ikävin.  

Perfektionisteja on moneen lähtöön. Tuore tutkimus selvitti, millainen täydellisyyden tavoittelu on kaikista haitallisinta.

Perfektionistit jaettiin kolmeen ryhmään sen perusteella, miten heidän tarpeensa olla moitteettomia ilmenee. Nämä ryhmät olivat:

1) Itseensä keskittyneet perfektionistit. He vaativat itseltään täydellisyyttä ja pistävät itselleen riman kohtuuttoman korkealle.

2) Sosiaalisen paineen perfektionistit. He tavoittelevat täydellisyyttä, koska he uskovat sen olevan tärkeää muille ihmisille.

3) Muilta täydellisyyttä vaativat perfektionistit. Heidän mielestään muiden on oltava täydellisiä ja jos kaikki ei mene heidän odotustensa mukaan, ovat he todella kriittisiä.

Muihin kohdistunut perfektionismi

Kaikista pahimmaksi perfektionistityypiksi nousi muilta täydellisyyttä vaativat perfektionistit. Jokainen taatusti tietää tämän ihmistyypin esimerkiksi työpaikalta tai kouluajoilta - sen ihmisen, joka löytää syyn ongelmiin aina muualta kuin itsestään.

- Muihin keskittynyt perfektionismi on perfektionismin pimeä puoli, joka on yhteydessä narsistiseen, epäsosiaaliseen ja välinpitämättömään persoonallisuusluokitteluun, tutkija Joachim Stoeber selvittää.

Tunnistat kyseisen perfektionistin siitä, että hän saa usein muut ihmiset tuntemaan itsensä itseään huonommaksi. Heidän huumorinsa on usein aggressiivista ja heidän luonteessaan voi olla jopa psykopaattisia piirteitä.

Tunnistuspiirteitä

Vaikka perfektionismi usein vain syö ihmistä, niin eivät sen kaikki muodot ole yhtä haitallisia kuin muihin kohdistuva täydellisyyden vaatimus. He, jotka tahtovat itseltään priimusmaisia suorituksia, pärjäävät perfektionisteista parhaiten muiden ihmisten kanssa - he yleensä välittävät toisista ihmisistä ja heillä voi olla myös hyvä huumorintaju.

Sen sijaan pelkästään muiden odotuksia täyttävät perfektionistit tunnistaa siitä, että he vähättelevät itseään. Usein myös heidän itsetuntonsa on heikko ja he tuntevat itsensä muita huonommaksi.

Tutkimukseen osallistui lähes 230 ihmistä ja se on julkaistu Journal of Psychopathology and Behavioral Assessment -lehdessä. 

Täydellisyyden tavoittelun sijaan kannattaa olla terveen kunnianhimoinen - ja välillä ottaa ihan vain löysin rantein!

Lue myös: Tavoitteletko aina vain parasta? Huonoja uutisia

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat