Jäivätkö yöunet vajaiksi? Vinkit, joilla selvitä kunnialla seuraavasta työpäivästä

18.07.2015 22:15 - Reetta Haverinen

Muutama kuppi kahvia ja terveelliset, proteiinipitoiset ateriat takaavat, että selviät työpäivästäsi ongelmitta, vaikka olisit edellisenä yönä nukkunut vain muutaman hassun tunnin.

Kaikilla meillä on kokemusta huonosti nukutuista öistä. Jos sänkyyn meneminen on päässyt venähtämään aamuyön puolelle ja unet ovat jääneet lyhyiksi tai jos yö on sujunut levottomasti pyörien ja valvoen, olisi sangen ihanaa jäädä kotiin ja ottaa hyvät päivätorkut. Usein kuitenkin on niin, että rokulipäivän viettäminen ei tule kuuloonkaan: töihin on mentävä, vaikka rauhallisista yöunista ei olisi tietoakaan.

Kun väsyttää, sinun tekee taatusti mieli tyhjentää työpaikan makeiskulho ja ryystää pannukaupalla kahvia heti ensimmäisen aamupalaverin aikana. New York Magazinen Science of Us -video, joka tarjoaa tiiviin tietopaketin siitä, kuinka univajeesta johtuvan väsymyksen voi parhaiten torjua, ohjeistaa kuitenkin toisin.

Hauskan, reilun minuutin mittaisen animaatiopätkän vinkit ovat selkeitä ja järkeenkäypiä. Jos nukkumatin vierailu on siis viime yönä jäänyt lyhyeksi, selviät seuraavan päivän haasteista näillä keinoilla:

Älä torkuta

Vaikka mielesi kuinka tekisi painaa herätyskellon torkkunappulaa, älä jää sänkyyn makoilemaan enää hetkeksikään. Tutkijat kertovat, etteivät muutamat vällyjen välissä vietetyt extra-minuutit paranna vireystasoasi lainkaan. Pomppaa siis sängystä heti ylös, kun herätyskello pirisee.

Syö aamiaista

Nauti aamiaista viimeistään tunnin päästä siitä, kun olet herännyt. Vältä sokeria ja nopeita hiilihydraatteja, sillä ne nostavat verensokerisi ensiksi pilviin ja sen jälkeen energiatasosi romahtavat alas nopeammin kuin arvaatkaan. Nauti aamiaisella sopivasti proteiinia, täysjyvätuotteita, marjoja, vihanneksia ja hedelmiä.

Jos juot kahvia, juo aamulla vain yksi kuppi

Vaikka olisit nukkunut edellisyönä ainoastaan neljä tuntia, älä juo kahvipannua tyhjäksi heti sängystä noustuasi. Yksi sumppikupillinen riittää sinulle mainosti, vaikket ehkä uskoisikaan. Tulet jokatapauksessa juomaan kofeiinia kuitenkin pitkin päivää, joten älä ota kahvista yliannostusta heti aamutuimaan.

Avaa sälekaihtimet ja mene ulos

Luonnon valo ja ulkoilma virkistävät olosi hetkessä.

Älä pidä aurinkolaseja.

Anna auringon valon virrata verkkokalvoillesi: se energisoi mieltäsi ja herättää sinut uuteen päivään.

Tee raskaimmat ja vaikeimmat työtehtävät ensiksi

Jos tiedät, että sinun täytyy hoitaa päivän aikana vaativia tehtäviä ja käyttää paljon aivokapasiteettiasi, hoida vaativimmat työasiat pois päiväjärjestyksestäsi heti aamulla, jolloin olet virkeimmilläsi.

Juo päivän aikana lisää kahvia

Kofeiini antaa sinulle lisää virtaa palavereihin ja päivän viimeisiin työtehtäviin.

Syö kevyt lounas.

Raskas tai liian hiilihydraattipitoinen ateria saa olosi nuutuneeksi. Syö esimerkiksi täyttävä ja runsas kana- tai kalasalaatti.

Älä juo kahvia enää iltapäivä kolmen jälkeen

Jos juot kahvia liian myöhään illalla, saat myös seuraavan yön unirytmisi sekaisin. Pidä siis huoli, että pääset sänkyyn sopivan väsyneenä.

Lue myös: Nukutko sinä tarpeeksi? Huolestuttavat faktat univajeesta selvitettiin

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat