Mihin kännityyppiin sinä kuulut? Humalan synnyttämiä luonnemuutoksia tutkittiin

21.07.2015 15:45 - Senni Loikala

Missourin yliopiston tutkijat jakoivat maistissa olevat ihmiset neljään ryhmään sen perusteella, miten alkoholi vaikuttaa heidän persoonallisuutensa.

Alkoholi muuttaa yleensä luonteitamme humalatilan ajaksi. Missourin yliopiston tutkijat ovat jakaneet tuoreessa tutkimuksessaan "kännityypit" neljään ryhmään - perusteena se, miten ihmiset yleensä käyttäytyvät maistissa.

Research & Theory -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui reilu 370 ylioppilasta. Mikä tutkijoiden julkaisemista alla olevista humalatyypeistä kuvaa sinua parhaiten, kun olet nauttinut jotakin vettä väkevämpää?

Hemingway

Tämän humalatyypin tunnusmerkki on se, ettei alkoholi muuta ihmisen persoonallisuutta kovinkaan paljon. Yleensä korkeat prosentit aiheuttavat ihmisille sen, että älykkyys- ja tunnollisuuskäyrät laskevat kuin lehmän häntä. Näin ei kuitenkaan tapahdu merkitsevästi heille, jotka kuuluvat kirjailija Ernest Hemingwayn mukaan nimettyyn humalatyyppiin.

Kirjailijan kerrotaan sanonneen, että hän olisi pystynyt juomaan suuria määriä tulematta humalaan. Tutkimukseen osallistuneista iso osa, 40 prosenttia, kuului tähän ryhmään.

Pähkähullu professori

Tälle humalatyypille on ominaista se, että sitä edustavista ihmisistä tulee erityisen sosiaalisia verrattuna heidän luonteeseensa silloin, kun he ovat selvinpäin. Muutos näkyy kohonneena itsevarmuutena ja ulospäinsuuntautuneisuutena. Samalla kuitenkin tunnollisuus heikkenee hurjasti.

Vaikka Eddie Murphyn tähdittämän komediaelokuvan mukaan nimetyn humalatyypin edustajat voivat käyttäytyä maistissa jopa dramaattisesti, eivät he välttämättä kylvä ympärilleen katastofeja humalatilastaan huolimatta. 

Tutkimuksen joka viides osallistuja lukeutui pähkähulluihin professeroihin ja heidän joukossaan oli enemmän miehiä. 

Mr. Hyde 

Tämän ryhmän edustajat ovat humalassa rutkasti vihamielisempiä kuin muulloin. Heidän älykkyytensä ja vastuuntuntoisuutensa kokevat hurjan notkahduksen aina, kun viinakset nousevat päähän. Tutkimukseen osallistuneista ylioppilaista, jotka edustivat tätä humalatyyppiä, reilu 20 prosenttia joutui pidätetyiksi illan päätteeksi.

Heidän juomisestaan aiheutuu myös harmia joko itselle tai muille, ja seuraavana päivänä ryypiskelyn aikaiset tapahtumat ovat saattaneet kadota muistista. 

Tämä ryhmä on nimetty Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde -romaanin mukaan ja siinä Mr. Hyde on Lontoossa riehuva pahantekijä, joka aiheuttaa ihmisissä inhoa ja vihaa. Tämän humalatyypin edustajissa on kuitenkin enemmän naisia kuin miehiä.

Maija Poppanen

Tämän humalatyypin edustajat ovat selvinpäin ulospäinsuuntatuneita, ystävällisiä ja yhteistyökykyisiä, eikä alkoholi muuta heidän käytöstään merkitsevästi. Se saa heidät entistä iloisemmiksi ja miellyttävimmiksi. 

Disneyn näytelmäelokuvan ja kirjasarjan mukaan nimetty humalatyyppi ei saa aikaan ikävyyksiä alkoholin takia, vaan sen edustajat ovat vastuullisia alkoholinkäyttäjiä. Tutkimukseen osallistuneista ihmisistä noin 15 prosenttia edusti tätä humalatyyppiä.

Lue myös: Olut, viini, viski vai vodka? Katso, mitä lempijuomasi kertoo sinusta

Lähde: Stylist

Kilpailut

Uusimmat