Pysy selvänä syyskuussa: 7 hyötyä

05.09.2015 19:15 - Reetta Haverinen

Vaikket olisikaan alkoholin suurkuluttaja, voit silti hyötyä tipattomista viikoista enemmän kuin uskoisitkaan. 

Jos pidättäydyt viinilasillisista ja saunasiidereistä hetken aikaa, saatat yllättyä, kuinka paljon absolutismisi parantaa elämänlaatuasi. Lyhytkin tauko alkoholista on hyvä idea varsinkin silloin, jos olet jo pidemmän aikaa kuluttanut alkoholia enemmän, kuin suositukset sallivat.

Jos huomaat, että alkoholin kulutuksesi on vaikuttanut välillä työkykyysi, ihmissuhteisiisi ja jaksamiseesi, on korkea aika harkita pientä drinkkilakkoa. Kun pysyt kaukana promilleja sisältävistä juomista, elämäsi kohenee muun muassa seuraavilla tavoilla:

1. Nukut paremmin

Alkoholi häiritsee unta. Vaikka yömyssy voi tehdä olon uniseksi, ei unen laatu kuitenkaan parane tippaakaan - päinvastoin. Kun pidättäydyt alkoholista, unesi laatu paranee ja olet yön jälkeen entistä virkeämpi.

2. Syöt vähemmän

Alkoholin tiedetään vaikuttavan aisteihimme ja siten monet ihmiset tapaavat syödä yli tarpeidensa ollessaan humalassa. Tiedät taatusti itsekin, että pienessä hiprakassa suuhun tekee mieli pistää kaikkea aina pitsasta pullapitkoihin. Tutkimuksen mukaan liika syönti voi johtua siitä, että ruoat tuoksuvat nenässämme entistä herkullisimmilta, kun olemme nauttineet alkoholia. Lue lisää artikkelistamme, johon pääset tästä.

Alkoholin vaikutuksen alaisena harkintakykymme ei myöskään ole terässä, joten emme pahemmin jaksa välittää, paljonko nauttimissamme herkuissa on kaloreita - kunhan ne vain maistuvat hyviltä! 

3. Et kaipaa enää niin paljon sokeriherkkuja

Makeanhammasta alkaa kolottaa lähes aina juhlimassa ollessa. Alkoholi sisältää paljon sokeria, joten halajamme sitä lisää ja lisää, olipa se missä muodossa hyvänsä.

Kuten ylemmässä kohdassa totesimme, emme myöskään jaksa välittää sokerituotteiden energiamääristä kun olemme viihteellä. Kun pysyt kaukana oluesta ja siideristä, tiedät pitää näppisi erossa myös karkeista ja täytekakuista.

4. Painosi putoaa

Alkoholi sisältää valtavasti kaloreita. Kun vähennät alkoholinkulutustasi, miinustaa se rutkasti kaloreita tavallisen viikkosi kalorisaldosta.

5. Näytät pirteämmältä

Ihosi näyttää elinvoimaisemmalta ja kosteutetummalta, kun olet pitänyt hetken aikaa taukoa alkoholista. Alkoholi on diureetti, joten se kuivattaa kroppaa. Siten kehosi aineenvaihdunta normalisoituu ja ihosi on helpompaa pitää yllä sen luontaista kosteustasapainoa.

6. Lompakkosi voi paksummin

Alkoholi maksaa - varsinkin meillä Suomessa. Jos et osta perinteistä perjantaipulloasi tai saunasiideriäsi, huomaat ennen pitkää, että budjettisi pysyy paremmin hallinnassasi.

7. Riski sairastua syöpään pienenee

Alkoholin kulutuksella on vaikutusta moniin syöpäsairauksiin. Mitä enemmän juot, sen suurempi sairastumisriskisi on. Promillet nostavat muun muassa maksa-, rinta-, suu ja peräsuolensyöpään sairastumisen riskiä.

Lue myös: Kamala olo juhlinnan jälkeen? Katso, mitä alkoholi tekee kehon eri osille

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat