Totaalinen elämäntapamuutos vaatii kärsivällisyyttä: "Yksi muutos kuukaudessa on jo hyvä tahti"

15.09.2015 22:45 - Reetta Haverinen

Elämäntapamuutoksen tekeminen ei ole helppoa. Siitäkin huolimatta uuden, terveemmän arjen aloittaminen kannattaa, olitpa minkä ikäinen hyvänsä. 

Monet suomalaiset ovat ottaneet kesän jälkeen itseään niskasta kiinni ja päättäneet laittaa elämänsä kertaheitolla kuntoon. Ruokavalio pistetään uusiksi ja rahat laitetaan kuntosalijäsenyyteen, urheiluvaatteisiin ja lisäravinteisiin. Usein innolla alkanut elämäntaparemontti tyssää kuitenkin lyhyeen.

Muutoksille tulee antaa aikaa

Lady Line Hakaniemen liikunnanohjaaja Lilli Hynynen kertoo, että ihmiset, jotka tahtovat laittaa itsensä ruotuun kesän jälkeen vaativat helposti itseltään liikaa. Muutoksia ei pidä odottaa hetkessä vaan säännöllisen kuntoilun ja terveellisemmän ruokavalion aiheuttamat muutokset näkyvät kropassa vasta jonkin ajan kuluttua.

Uusiin elämäntapoihin sopeutuminen vie aikaa - itseään ei tule piiskata turhan päiten.

- Elämäntapoja voi lähteä uudistamaan siten, että tekee yhden muutoksen kuukaudessa. Tai jos tahtoo kiirehtiä, voi pyrkiä tekemään yhden muutoksen viikossa. Esimerkiksi vaalean leivän vaihtaminen tummaan on jo hyvä esimerkki, Hynynen toteaa.

Naisen mukaan totaalinen elämäntapamuutos saattaa viedä jopa kaksi vuotta. On siis turhaa yrittää laittaa itseään bikinikuntoon muutamassa viikossa.

Maltilla liikuntaa

Ihmiset, jotka aloittavat urheilun uudestaan pitkän tauon jälkeen, saattavat ahnehtia viikkokalenteriinsa liikaa liikuntaa heti kuntokuurinsa alkutaipaleella. Hynynen alleviivaa, että kun kuntoilutausta on lyhyt, lepopäivien merkitys korostuu. Kun liikuntaa ryhdytään yhtäkkiä harrastamaan verenmaku suussa, into voi lopahtaa ja loukkaantumisriski kasvaa.

- Jos liikunnan harrastamisesta on aikaa, kannattaa kuntoilu aloittaa ihan alkutekijöistä. 10 minuutin kävelylenkki päivässä on jo aivan hyvä alkusysäys kohti liikunnallisempaa elämää, Hynynen toteaa.

Kuntokeskuksesta vauhtia elämäntapamuutokseen

Nainen vinkkaa, että monille voi olla hankalaa aloittaa liikunnallisempi elämä omin päin. Siten Hynynen ohjeistaakin monia elämäntapojansa remontoivia liittymään kuntokeskukseen.

Liikunta-alanasiantuntijat osaavat ohjeistaa sopivien liikuntalajien valinnan kanssa ja antaa dieettivinkkejä. Myös personal trainerin palkkaamista kannattaa harkita, näin ainakin Hynynen kertoo Voicelle antamassaan haastattelussa.


Lue myös: Miksi dieetti väsyttää? 5 yleistä virhettä

Kilpailut

Uusimmat