Kuva: Fotolia

Kakkoshätä heti aamukahvin jälkeen? Hormoniteoria selittää yleisen tapahtumaketjun

08.10.2015 20:30 - Senni Loikala

Aamukahvin juotuaan moni suuntaa vessaan hieman suuremmalle hädälle. Lääkäri selvittää, miksi juoma pistää vipinää suoleen.

Tapahtumista aamukahvin jälkeen on tullut lähestulkoon klassikko. Lääkäri Satish Rao selvittää Men’s Health –lehdelle, miksi kahvi saa monet kiiruhtamaan pitkäksi aikaa vessaan istumaan.

- Kahvi lisää supistuksia suolistossa, mikä aktivoi ulospääsyä odottavan massan matkaamaan kohti peräsuolta, Rao kertoo.

Hänen mukaansa suoli on aamulla kaksi kertaa aktiivisempi kuin muina vuorokaudenaikoina. Tähän kun lisätään kahvia, niin olisi ihme, jos jotakin ei jo tapahtuisi.

Vaihtoehtoinen teoria

Toisaalta on kahvinjälkeiselle kakkoshädälle toinenkin teoria.

Siinä uskotaan, että kahvi käynnistää tiettyjen, suolen toimintaa stimuloivien hormonien tuotannon. Se voi myös saada happoja erittymään vatsassa. Ja kahvihan päätyy vatsalaukkuun muutaman minuutin kuluttua siitä, kun se on kulautettu kurkusta alas ja tämän vuoksi vessahätä iskee nopeasti heti juomisen jälkeen.

Tee näin

Jos tahdot viettää vähemmän aikaa esimerkiksi työpaikkasi vessassa, kannattaa sinun juoda jatkokuppi kahvia vasta kaksi tuntia heräämisen jälkeen. Kahvin kylkiäisiksi ei kannata nauttia suupaloja ja liikuntaa voi myös olla hyvä välttää – tai edessä on jälleen vessareissu.


LUE MYÖS: Juotko paljon kahvia? Pian voit vetää kofeiinin kätevästi savukkeena

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat