Kuva: Fotolia

Pysäyttävät kuvat paljastavat tupakoinnin haitat

19.10.2015 15:45 - Eeva Rajala

Health Express -nettiklinikka on luonut interaktiivisen työkalun, joka kuvaa karusti tupakoinnin vaikutuksia kehoon.

Tupakointi tappaa 6 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti vuosittain. Näistä noin miljoona kuolee passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin terveyshaittoihin.

Health Express -nettiklinikan interaktiivisen työkalun ja sen kuvien avulla nähdään, miten tupakointi aiheuttaa muun muassa kellertävää ihoa, kynsien haurastumista, suolistovaivoja sekä hedelmättömyyttä.

Tutkimukset osoittavat toki myös, että henkilöt, jotka pystyvät lopettamaan tupakoinnin 28 päiväksi, pystyvät todennäköisesti lopettamaan inhottavan tavan kokonaan. Testaa pysäyttävää nettityökalua tupakoinnin haitoista täältä! (Health Express)

Alla listattuna asioita, joihin tupakointi vaikuttaa negatiivisesti:

Kasvot, hampaat, iho ja kynnet

Yleisesti naisilla on ohuempi iho kuin miehillä johtuen muun muassa alhaisemmista kollageeni- ja testosteronitasoista. Sen vuoksi tupakointi vanhentaa erityisesti naisten ihoa. Tupakointi lisää ryppyjä, pigmenttiläiskiä ja kuivattaa ihoa. Ihon muutokset näkyvät erityisesti kasvoilla.

Tupakoitsijalla on muita suurempi todennäköisyys saada enemmän ryppyjä ja akneongelmia. Lisäksi hampaat heikentyvät ja värjäytyvät tupakan monista kemikaaleista. Tupakointi myös riistää kynsiltä happea, joten ne jäävät kuiviksi ja hauraiksi. Lisäksi sieni-infektioiden riskit kynsissä lisääntyvät.

Keuhkot

Pitkällä aikavälillä tupakointi tuhoaa keuhkojen normaalin järjestelmän aiheuttaen muun muassa lisääntyneen riskin sairastua erilaisiin infektiotauteihin. Lisäksi muun muassa keuhkosyövän riski on suuri.

Hedelmällisyys ja erektiohäiriöt

Tupakoivalla kestää pidempää tulla raskaaksi, ja hedelmättömyys on kaksi kertaa todennäköisempää. Lisäksi jos jatkaa tupakointia raskaana ollessaan, vaarantaa myös syntymättömän lapsensa. Tupakoivilla vaihdevuodet alkavat myös aiemmin kuin tupakoimattomilla.

Tupakoivat miehet kärsivät myös erektiohäiriöistä. Tupakointi voi tukkia verisuonia, mikä vaikeuttaa erektiota. Nikotiinin kerrotaan myös vaikuttavan negatiivisesti peniksen verenkiertoon.

Jalat ja kädet

Tupakointi vaurioittaa verisuonia, ja suonten seinämät voivat tukkeutua jopa kokonaan. Ihminen saattaa alkaa kärsiä raajoja tukkivasta valtimotaudista.

Vatsa ja suolisto

Tupakointi yhdistetään vatsahaavaan ja suoliston ongelmiin kuten Crohnin tautiin. Se myös lisää riskiä sairastua vatsa- tai suolistosyöpään.


Lue myös: Tupakoitsijoiden keuhkoista tulevat mustat - tiedätkö miksi?

Lähde: Health Express

Kilpailut

Uusimmat