Kuva: Fotolia

Oletko utelias? Hyvä! Kuusi syytä, miksi uteliaat ihmiset ovat onnellisempia

23.10.2015 22:15 - Pauliina Jokinen

Uteliaisuus ei välttämättä olekaan ikävä luonteen piirre.


Mitenköhän naapurin Niina voi? Toimisiko uusi kakkuresepti myös ilman leivinjauhetta? Millainenkohan lomakohde Barcelona mahtaa olla?

Uteliaisuus ja ympäristöstä kiinnostuminen ovat hyviä piirteitä. Vaikka toisinaan liika uteliaisuus katsotaan tunkeiluksi, on utelias ihminen pääpiirteissään usein yrmyä mukavampi juttukumppani.

Näistä syistä uteliaisuus kannattaa:

Uteliaisuus auttaa selvytymään

Halu tutkia ja oppia uutta on aina auttanut ihmisiä pysymään valppaina ja on auttanut meitä etsimään titeoa uusissa ympäristöissä. Uteliaisuus autta sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin.

Uteliaat ihmiset ovat onnellisempia

Tutkimuksen mukaan uteliaisuus liitetään usein positiivisiin tuntemuksiin sekä alhaisempiin jännityksen ja stressin tunteisiin. Uteliaat ihmiset kokevat useammin olevansa tyytyväisiä elämäänsä ja kokevat voivansa hyvin.

Uteliaisuus lisää saavutuksia

Uteliaisuus auttaa meitä keskittymään kiinnostavaan asiaan ja opimme paremmin uusia asioita. Samalla saavutamme enemmän merkkipaaluja elämässämme.

Uteliaisuus synnyttää empatiaa

Mitä uteliaampia olemme ympärillämme olevista asioista ja ihmisistä, sitä enemmän myös saamme uusia kokemuksia ja kohtaamme erilaisia tyyppejä. Mitä enemmän ihmisiä tapaamme ja kuulemme näkökulmia ja erilaisia ihmiskohtaloita, opimme myös tuntemaan empatiaa. Uteliaisuus ja muiden ihmisten kohtaaminen tekevätkin sinustakin hieman mukavamman.

Uteliaisuus syventää ihmissuhteita

Kun olen aidosti kiinnostunut, mitä läheisillesi kuuluu, opit tuntemaan heitä paremmin. Saatat kysyä tarkempia kysymyksiä ja ymmärrät, miksi kukakin toimii tavallaan. Samalla opit tuntemaan myös itseäsi paremmin. Uteliaisuus ja aitous ovat aina piristysruiskeita.

Uteliaisuus parantaa terveyttä

Tutkimuksen mukaan lääkärit, jotka olivat aidosti uteliaita potilaansa tilasta, yrittivät hanakammin löytää ratkaisun terveysongelmaan. He olivat kärsivällisempiä ja kokivat vähemmän hermostuneisuutta.


Lue myös: Elätkö hetkessä, oletko utelias? Katso, mitä syömistottumuksesi kertovat sinusta

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat