Kuva: Fotolia

Mihin ystävää, isää tai tuntematonta saa koskea? Sopivat kohdat löydät "vartalokartoista"

27.10.2015 11:45 - Senni Loikala

Tutkimus selvitti alueet, joihin koskettaminen on sopivaa ja epäsopivaa eri ihmisten kohdalla.

Koskettaminen voi usein joko yhdistää tai etäännyttää ihmisiä. Aina ei voi tietää, miten toinen suhtautuu hipaisuun olkapäälle tai poskisuudelmaan. Suomalaisen Aalto-yliopiston ja brittiläisen Oxfordin yliopiston tutkijat tahtoivat auttaa ihmisiä hahmottamaan, millainen koskettaminen on toisesta miellyttävää.

Tutkimukseen otti osaa yli 1300 miestä ja naista viidestä eri maasta. Heille annettiin kuvia ihmisen vartaloista ja heitä pyydettiin värittämään ne alueet, joihin kukin tietty ihminen saisi heitä koskea. Näitä henkilöitä olivat kumppani, ystävä, äiti, isä, sisko, veli, täti, setä, serkku, satunnainen tuttavuus sekä tuntematon henkilö. 

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

Sopivat kosketukset osoittava kartta

Tutkijat loivat väritysten perusteella niin kutsutun ”kartan” eli grafiikan siitä, mihin kutakin ihmistä on sopivaa koskea. Se on jaettu kahteen osaan erikseen naisille ja miehille. Tällöin nainen voi katsoa “kartalta”, miten esimerkiksi hänen mies- tai naispuolinen serkkunsa reagoi kosketukseen. 

Miehet puolestaan näkevät omasta osiostaan, että esimerkiksi äidin koko lantion seutu on aluetta, jota koskettamista voi olla hyvä välttää.

Grafiikasta näkee, että useimmissa tilanteissa huomaavaisin paikka koskettaa toista on pelkästään käsi. Pääset katsomaan kaikki sopivat kosketuspaikat tästä


LUE MYÖS: Vartalo, ystävyyssuhteet ja luonne - katso miten elämäsi muuttuu iän mukaan

Lähde: The Telegraph

Kilpailut

Uusimmat