Kuva: Fotolia

Saako luomuviinistä krapulan? Suomalaisasiantuntija vastaa

06.11.2015 14:15 - Pauliina Jokinen

Viinin lipittäminen ilman krapulaa kuulostaa monen mielestä unelmadiililtä.

Sitkeästi vellovien huhujen mukaan luomuviinit eivät aiheuttaisi yhtä kovaa krapulaa tai lainkaan kehnoa oloa seuraavaksi aamuksi. Illalliselle kannattaisikin valita luomupunkkua ja piknikille luomuvalkkaria, eikä päänsärky seuraisi mukana.

Usein asiat, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, ovat sitä. Näin on myös luomuviinihuhun laita. Vaikka viiniasiantuntija Arto Koskelokin on tietoinen huhuista, on hän todennut sen vääräksi.

- Olen kuullut biodynaamisia viinejä tuottavalta tuttavaltani, että luomuviinit eivät aiheuttaisi krapulaa, mutta olen sittemmin itse todennut sen paikkaansa pitämättömäksi, Koskelo nauraa.

Määrällä on siis vaikutusta krapulaan myös luomuviinejä nauttiessa.

Viinit kuin juustoja

Koskelon mukaan niin viineihin kuin muihinkin intohimoa herättäviin asioihin liittyy aina vastakkainasettelua.

- Joskus asiat menevät vähän henkimaailman jutuiksi. Kaikessa, missä on intohimoa läsnä, on myös radikaaleja siipiä ja niihin liittyviä ylilyöntejä, Koskelo kertoo.

Parhaillaan viinimaailmassa mielipiteitä jakavat alkuviinit.

- Alkuviineissä eli natural winesissä viinin tekijä ei vaikuta valmistusprosessiin, vaan ainoastaan murskaa rypäleet ja antaa viinin valmistaa itse itsensä, Koskelo kuvailee.

- Se johtaa siihen, että välillä viinit ovat todella herkullisia, mutta jos viiniin ei lisätä esimerkiksi säilöviä sulfiitteja, voi yksi pullo olla kupliva, toinen normaali ja kolmas taas jollain toisella tavalla erilainen. Tämä aiheuttaa vastakkainasettelua: joidenkin mielestä vain alkuviini on oikeaa viiniä ja joidenkin mielestä se on kuluttajien huijaamista.

Koskelo vertaa ajattelua ranskalaisiin juustoihin.

- Siinä on samanlainen asetelma kuin ranskalaisissa pastöroimattomissa juustoissa: jos ei ruoaksi tietäsi, ei ehkä uskaltaisi syödä, mies nauraa.


Lue myös: 13 syytä miksi viini on parempi kuin poikaystävä

Kilpailut

Uusimmat