Kuva: Fotolia

Mitä stressi todella tekee terveydellemme - katso herättelevä video

05.11.2015 22:15 - Reetta Haverinen

Stressi on kuin sairaus, joka polttaa ihmisen lopulta loppuun. Parasta siis hiljentää tahtia, ennen kuin on liian myöhäistä.

Lähes jokainen suomalainen tietää, miltä stressi tuntuu. Joidenkin ihmisten elämässä stressaavat aikakaudet tulevat ja menevät, mutta valitettavan monen työikäisen suomalaisen elämässä tiukat aikataulut ja paineet töissä kuormittavat henkistä ja fyysistä jaksamista jatkuvasti. 

Vatsavaivoja, uniongelmia ja tulehduskierteitä

Vaikka joissain määrin stressi voi laittaa vauhtia työntekoon, ei elimistö tykkää hyvää, jos stressi jatkuu viikosta, tai jopa vuodesta, toiseen. Monet voivat luulla, että aikatauluista hermoilu ja tehtävistä murehtiminen ilmenee vain asioiden unohteluna ja kiukutteluna. Tosiasiassa pitkään jatkunut stressi voi kuitenkin heikentää unenlaatua, ruoansulatus- ja vastustuskykyä. Ei siis ihme, että monet uraohjukset potevat tuon tuosta flunssaa.

TED-Ed on tehnyt erinomaisen ja havainnollistavan animaation siitä, mitä stressi todella tekee kropallemme. Viimeistään tämän videon katsomisen jälkeen ymmärrät ehkä hiljentää vauhtiasi, jos olet viime viikot joutunut juoksemaan palaverista toiseen ja puurtamaan pitkää päivää. 

Katso video alta:

Videolla muun muassa kerrotaan, kuinka jatkuva stressi nostaa sydämensykettä ja verenpainetta. Siten krooninen stressi myös altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Stressin vuoksi myös ruoansulatuselimistön toiminta voi muuttua. Iho-ongelmat, hiustenlähtö ja väsymys ovat myös tavallisia stressioireita.

Jos video ei jostain syystä näy selaimellasi, pääset katsomaan sen myös täältä.


Lue lisää aiheesta: Tunnista uhkaavat oireet: Lue, milloin stressiin kannattaa hakea ulkopuolista apua


Kilpailut

Uusimmat