Kuva: Fotolia
Vihaatko korianteria? Lue, mitä tuore tutkimus sai geeniperimästäsi selville
Tutkijat selvittivät, miksi osa ihmisistä ei voi sietää korianteria.
Kävelet mukavaan meksikolaistyyliseen ruokapaikkaan. Tilaat herkkuruokaasi, mutta sen saapuessa naamasi venähtää: ateria on vuorattu korianterilla. Tiedät jo maistamatta ruoan olevan pilalla.
Tiede on todistanut, ettei kyse ole vain nirsoilusta. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan 4-14 prosenttia ihmisistä vihaa korianteria. Luku vaihtelee perintötekijöiden mukaan. Tutkijat ovatkin tulleet tulokseen, jonka mukaan ”korianteriviha” on geeneissä ja jo pienikin määrä voi pilata koko ruoan.
Geneettinen perimä syynä
Yhdysvaltalaistutkimuksessa selvisi 80 prosentin identtisistä kaksosista jakavan vihan tai rakkauden korianteria kohtaan. Tutkijat kiinnostuivat aiheesta siinä määrin, että he päättivät analysoida 30 000 ihmisen geneettisen perimän ja kysyivät pitivätkö ihmiset korianterista ja miltä se heidän mielestään maistui.
Ne ihmiset, jotka eivät pitäneet korianterista, kertoivat sen maistuvan saippualta. Tutkijat jäljittivät ominaisuuden muutamaan geeniin, joka määrittää sen, pitääkö ihminen korianterista vai inhoaako hän sitä.
Tutkimuksen mukaan 15 prosenttia eurooppalaisista kantoivat geenejä, jonka seurauksena korianteri maistui saippuan kaltaiselta.
Jos siis kavahdat pientäkin määrää vihreää paholaista, et ole yksin.
Lue myös: Haaveiletko litteästä vatsasta? 5 ruoka-ainetta, joita kannattaa syödä
Lähde: Metro