Kuva: Fotolia

Kärsitkö pahoista PMS-oireista? Huonoja uutisia

09.12.2015 13:45 - Eeva Rajala

Krampeista, mielialan vaihteluista ja unettomuudesta kärsiminen ei vielä näköjään riitä.

Suurin osa naisista kärsii jonkinasteisista PMS-oireista jossain vaiheessa elämäänsä. Oireet alkavat yleensä muutamia päiviä ennen kuukautisvuodon alkua. Oireita on sekä psyykkisiä että fyysisiä. Nainen voi kärsiä ärtyneisyydestä, masentuneisuudesta, unettomuudesta tai keskittymisvaikeuksista. Fyysisiin oireisiin lukeutuvat muun muassa rintojen arkuus, yleinen turvotus ja päänsärky.

Terveysongelmia tulevaisuudessa

Tuore tutkimus ei kuitenkaan tuo valoa PMS-oireista kärsivien naisten elämään. American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pahoista PMS-oireista kärsivät naiset kohtaavat muita todennäköisemmin terveysongelmia myöhemmin elämässään.

Tutkimuksessa analysoitiin 3 720 naisen terveystietoja ja PMS-oireita 20 vuoden ajan. Naiset olivat noin 40-vuotiaita tutkimuksen alussa. Tutkimuksessa tietoja analysoitiin eri tekijöiden kuten tupakoinnin, kunnon, painoindeksin, alkoholin kulutuksen kautta. Tulosten mukaan kohtuullisista tai pahoista PMS-oireista kärsivillä naisilla oli 40 prosenttia suurempi todennäköisyys kärsiä myöhemmin korkeasta verenpaineesta tai verenpainetaudista kuin naisilla, joilla oli vain pieniä PMS-oireita tai ei oireita lainkaan.

Jotkut naiset voivat saada PMS-oireisiinsa apua keltarauhashormonista. PMS-oireita voidaan myös lievittää pitämällä huolta terveellisestä ravinnosta ja hyvästä yleiskunnosta. E-pillereiden tai masennuslääkkeiden käyttäminen saattaa vähentää PMS-oireita, mutta tulosten mukaan se ei valitettavasti laske korkean verenpaineen riskiä.

B-vitamiinista apua PMS-oireisiin?

- PMS on hyvin monimutkainen häiriö, ja siinä on todennäköisesti monta oireisiin vaikuttavaa tekijää. PMS-oireista kärsivät naiset ovat herkempiä estrogeeni- ja progesteronihormonitasojen kuukausittaiselle heilahteluille kuin muut naiset, sekä herkempiä mielialaa säätelevien aivojen välittäjäaineiden muutoksille, kertoo päätutkija Elizabeth R. Bertone-Johnson.

Tutkijat saivat selville myös erään kiinnostavan asian, joka saattaa vaikuttaa PMS-oireisiin. Naiset, joilla oli alhaisin verenpainetautiriski, söivät enemmän B-vitamiinia, kuten tiamiinia ja riboflaviinia. Asiaa on kuitenkin syytä tutkia enemmän. Tutkijat kuitenkin kertovat, että oireisiin saattaa auttaa B-vitamiinipitoisten ruokien kuten maitotuotteiden, kananmunien ja lehtivihreiden syöminen.

Jos kärsii todella pahoista PMS-oireista, kannattaa niistä kertoa omalle lääkärille ja mitata verenpaine säännöllisesti.


Lue myös: Sano hyvästit PMS-oireille - 4 luonnollista tapaa tasapainottaa hormoneja joka kuukausi

Lähde: Washington Post

Kilpailut

Uusimmat