Kuva: Fotolia

Pupillisi ovat pyöreät kiehtovasta syystä - liittyy vuorokausirytmiisi

15.12.2015 21:15 - Senni Loikala

Tutkimuksessa selvitettiin, mitkä asiat vaikuttavat pupillien kokoon ja muotoon. Ihmisen silmät eivät ole sopeutuneet jyrkille muutoksille valoisuudessa.

Ihmisen ja kissan silmissä on se ero, että kattien pupillit ovat pystysuorat ja ihmisellä pyöreät. Science Advances –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, mikseivät silmämme ole samanlaisia.

Silmiin vaikuttaa tutkimuksen mukaan se, miten viettää päivänsä. Tässä valolle altistumisella on arvattavasti suuri merkitys. Pupillin muoto ja koko määräytyvät sen mukaan, kuinka paljon se saa valoa.

Yöllä saalistaminen vaikuttaa

Pimeässä pupillit laajenevat vetääkseen puoleensa enemmän valoa, jotta näkö paranisi. Kirkkaassa valossa pupillit sen sijaan pienenevät, jotta silmät eivät rasittuisi liikaa.

Kyseinen reaktio koskee myös kissoja, mutta niiden kohdalla silmät reagoivat paljon ihmisen silmiä tehokkaammin. Tämä johtuu siitä, että katit ovat yöeläimiä. Niiden silmät pystyvät laajentumaan suuriksi yöllä, jolloin ne pystyvät hyödyntämään vähäisenkin valon nähdäkseen paremmin saalistusreissuilla. Päivällä kissan pupillit sen sijaan vetäytyvät pystysuoriksi viiruiksi.

Koska ihmiset yleensä ovat aktiivisia pääasiassa päivällä ja nukkuvat öisin, eivät heidän silmänsä ole sopeutuneet yhtä radikaaleihin valon vaihteluihin kuin kissojen silmät. Niiden pupillit ovat kehittyneet laajentumaan huomattavan paljon pimeässä ja kaventumaan valoisassa.

Tutkijat analysoivat tutkimusta varten noin 215 maalla elävän nisäkkään silmiä.


LUE MYÖS: Väsyneet silmät? 6 vinkkiä kirkkaampaan katseeseen

Lähde: Tech Insider

Kilpailut

Uusimmat