Kuva: Fotolia

Kolottaako herkkuhammasta? Psykologinen 5-5-5-5-5 –harjoitus torjuu tunnesyömistä

16.12.2015 16:35 - Senni Loikala

Nopea harjoitus auttaa sinua ohittamaan epätoivotut ja petolliset hetket, jolloin et voi vastustaa suklaalevyn avaamista tai  hampurilaisaterian syömistä. Kokeile, tepsiikö psykologin tekemä harjoite sinuun.

Psykologi Susan Albers kertoo harjoitteesta, jonka avulla voisi päästä eroon tunnesyömisestä. Sen nimi on 5-5-5-5-5 –harjoitus.

Tarvitset harjoitusta varten kynän ja paperia. Kirjoita ylös asiat, joita kussakin alla olevassa kohdassa pyydetään.

5 ihmistä, joille voit soittaa tuntiessasi olosi alakuloiseksi tai kun kaipaat juttuseuraa. Näihin henkilöihin voivat lukeutua esimerkiksi äitisi, ystäväsi tai työkaverisi.

5 tapaa rentoutua. Näitä voivat olla esimerkiksi lämmin suihku, silmien pistäminen kiinni tai jalkojen nostaminen ylös.

5 paikkaa, jotka rauhoittavat sinua. Esimerkiksi oma sänkysi, tietty lenkkireitti tai jokin rauhallinen huone, jossa saat viettää omaa aikaasi ilman häiriötekijöitä.

5 kannustavaa lausetta, jotka voit sanoa itsellesi. Näitä voivat olla esimerkiksi ”Olen vahva nainen”, ”Kaikki on hyvin juuri nyt” tai ”Selviän mistä vain.”

5 aktiviteettia, jotka pystyt toteuttamaan helposti. Näihin saattavat lukeutua kenties palapelin kokoaminen, elokuvan katsominen tai lyhyt kävelylenkki.

Laita seuraavaksi lista johonkin kohtaan, josta näet sen helposti. Esimerkiksi jääkaapin ovi on sopiva paikka. Kun tahdot seuraavan kerran syödä tunteisiisi, toista mielessäsi yhtä listan kannustuslauseista tai valitse yksi kohta listan aktiviteeteista ja vietä sen parissa aikaa vähintään viisi minuuttia.


LUE MYÖS: Jouluherkuista hetkessä kevyempiä - bikii fitnessin maailmanmestari kertoo vinkkinsä

Lähde: Psychology Today

Kilpailut

Uusimmat