Kuva: Fotolia

Vietätkö tipattoman tammikuun? Lue, miksi kannattaisi

02.01.2016 19:15 - Emma Ylistalo

Tuore tutkimus todistaa, että lupauksesta hyötyy, vaikka siinä ei pysyisikään koko kuukautta.

Tipaton tammikuu on yleinen uudenvuodenlupaus. Kaikki eivät kuitenkaan pysty pitämään tätä lupausta yhtä hyvin ja osa sortuukin kuukauden aikana ottamaan lasillisen jos toisenkin. Tutkijat halusivat ymmärtää paremmin, mikä saa ihmisen onnistumaan tässä lupauksessa ja pysymään raittiina 31 päivää ja kuinka kuukauden juomattomuus vaikuttaa myöhemmin omaan juomiseen.

Tutkimukseen osallistuneet täyttivät kolme kyselylomaketta: yhden tutkimuksen alussa, yhden kuukautta myöhemmin ja yhden puolen vuoden kuluttua. Yhteensä 64 prosenttia osallistuneista onnistui pitämään tipattoman kuukauden. Miehillä ja naisilla onnistumisprosentti oli suunnilleen sama. 

Positiivinen muutos

Alkuraportoinnin mukaan ihmiset, jotka onnistuivat viettämään kuukauden ilman alkoholia, joivat muutenkin vähemmän ja olivat harvemmin humalassa muihin osallistuneisiin verrattuna. Heidän oli myös helpompi kieltäytyä juomisesta lähtötutkimuksen perusteella.

Kuusi kuukautta myöhemmin tehdyn kyselyn perusteella tipattomassa tammikuussa onnistuneiden ryhmässä olleet myös nauttivat alkoholia vähemmän harvemmin, pienemmän määrän juomia kerralla sekä olivat harvemmin humalassa myöhemminkin. Tutkijoille selvisi että myös heidän, jotka aloittivat alkoholittoman kuukauden, mutta eivät pysyneet siinä loppuun asti, juomatottumuksensa muuttuivat positiivisempaan suuntaan. 

Tutkimus siis todistaa, että tämän tyyppiset raittiushaasteet voivat johtaa terveellisempään alkoholinkäyttöön ja auttaa terveyttä edistäviin uskomuksiin juomisesta. Tutkijoiden mukaan on myös epätodennäköistä, että kuukauden kokeilun jälkeen palaisi ei-toivottuihin tapoihinsa.


Lue myös: Kaksi kysymystä auttaa määrittämään, onko alkoholista tullut sinulle ongelma

Lähde: Time

Kilpailut

Uusimmat