Kuva: Fotolia

Painonnousua tutkittiin: Syy liikakilojen yleistymiseen selvisi?

11.01.2016 16:45 - Senni Loikala

Painoon vaikuttavat toki ruokavalio, liikunta ja moni muu asia, mutta nyt tutkimus korostaa valon vaikutusta. Tutkimukseen osallistui lapsia, mutta myös aikuiset altistuvat keino- ja luonnonvalolle.

Valolle altistuminen vaikuttaa esikouluikäisten lasten painoon, selviää tuoreesta PLOS ONE -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Myös aikuiset altistavat itsensä niin luonnonvalolle kuin keinovalolle, joten uuden tiedon uskoisi pätevän myös heihin.

Tutkimukseen osallistui 3-5-vuotiaita lapsia useista eri päiväkodeista. Tutkijat arvioivat lasten nukkumista, aktiivisuutta ja valolle altistumista kahden viikon ajan. He ottivat huomioon muksujen pituuden ja painon ja laskivat heidän painoindeksinsä.

Tämä kaikki tehtiin uudestaan vuoden kuluttua, jotta tutkijat pääsivät arvioimaan valon vaikutusta lasten painoon.

Tulokset

- Huomasimme, että kohtuullinen valolle altistuminen varhaisessa vaiheessa päivää oli yhteydessä korkeampaan painoindeksiin, kun taas ne lapset, jotka saivat iltapäivällä suurimman valokylpynsä – joko ulkona tai sisällä – olivat hoikempia, tutkija Cassandra Pattinson kertoo.

- Valolla oli huomattava vaikutus painoon, vaikka otimme huomioon ensimmäisen tutkimuskerran tiedoista lasten painon, nukkumistottumukset ja aktiivisuuden, hän jatkaa.

Keinovalo vaikuttaa painoosi

Luonnonvalon lisäksi runsaalle keinovalolle altistuminen lisää riskiä ylipainoon.

- Keinovalo pitää sisällään tablettien, kännyköiden, yölamppujen ja television valon; se tarkoittaa, että nykylapset altistuvat keinovalolle enemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi. Aiempaa suurempi valolle altistuminen on yhteydessä maailmanlaajuiseen ylipainon yleistymiseen.


Lue myös: Painoindeksin voi nyt laskea uudella tavalla - tarkista omasi

Lähde: ScienceDaily

Kilpailut

Uusimmat