Kuva: Fotolia

Menitkö kipeänä töihin? Katso, miten kauan töistä pitäisi olla pois

12.01.2016 10:45 - Eeva Rajala

Töiden tekeminen sairaana on hölmöä, sillä riskeeraat oman toipumisesi ja toisten terveyden.

Moni menee kipeänä töihin, vaikkei se ole järkevää eikä hyvien tapojen mukaista. Ongelmana ei ainoastaan ole se, että itselle voi tulla vieläkin pahempi olo ja jälkitauti, mutta työntekijä suurella todennäköisyydellä tartuttaa kollegoitaan samalla.

Monet bakteerit ja virukset selviävät tunteja, päiviä ja joskus viikkoja kehon ulkopuolella, esimerkiksi ovenkahvoissa, valonkatkaisimissa ja pöytien pinnoilla. Jotkut infektiot voivat vielä tarttua senkin jälkeen, kun olo on parantunut, eikä oireita tunnu enää olevan.

Kotona tarttuu helpommin

Aivastuksen on esimerkiksi tarkoitus pitää flunssavirukset pois nenästä, kun taas yskimisellä pyritään virus saamaan pois keuhkoista ja kurkusta. Oskentaminen tai ripuli ovat kehon keinot puhdistaa bakteerit suolistosta. Jokaisen keho reagoi eri tavalla bakteereihin ja viruksiin, ja oireet saattavat erota toisistaan. Toisille voi tulla vain pieniä oireita, toisille suuria.

Sekä flunssa että influenssa ovat tarttuvia ja oireina ovat muun muassa kurkkukipu, vuotava nenä, päänsärky ja yskä. Ero on siinä, että kun on kyse influessasta, henkilö ei edes halua tai pysty nousemaan sängystä. Kuume voi nousta korkeaksi ja lihakset voivat olla heikot ja särkevät.

On todennäköisempää saada tartunta kotona kuin töissä, sillä kotona ollaan lähempänä ihmisiä, mikä lisää tartuntariskiä. Töissä ei kuitenkaan kannata huokaista helpotuksesta, sillä pisaratartuntana moni virus tai bakteeri voi levitä helpostikin. Lisäksi edellä mainittiin, että monet virukset elävät muun muassa pöytien pinnoilla.

Suuteleminen on turvallisempaa kuin kättely

Todellisuudessa mikä tahansa infektio tarttuu helposti, vaikka miten varovasti eläisi. Mikrobeilla on helppoa päästä levittymään esimerkiksi sisäilman kautta tai pinnoilta. Kenties paras tapa estää viruksia leviämästä, on käyttää hengityssuojainta. Kannattaa myös muistaa, ettei ole hyväksi flunssa-aikana koskea käsillä silmiä tai nenää. Lisäksi poskelle suuteleminen on turvallisempaa kuin kättely, sillä kättelemisen yhteydessä pöpöt tarttuvat helpommin.

Työpaikalla kannattaa myös pyyhkiä työpöytä, kännykkä ja tietokoneen näppäimistö säännöllisesti antiseptisella pyyhkeellä. On hyvä myös pestä käsiä saippualla ja vedellä säännöllisesti. Työpaikalla esimerkiksi vessan ovi kannattaa avata kyynärpäätä käyttäen.

Miten kauan pitäisi olla pois töistä?

Flunssa

Flunssassa henkilö voi tartuttaa virusta eteenpäin ainakin päivää ennen kuin oireet alkavat. Yleisimpiä oireita ovat yskä, vuotava nenä, päänsärky ja kurkkukipu. Yskästä ja flunssasta kärsivien ei kannata palata töihin ennen kuin oireet ovat loppuneet ja he voivat yleisestikin paremmin. Jos oireina on enää nuha ja lievä yskä, töihin voi palata.

Influessa

Influenssassakin henkilö voi tartuttaa virusta eteenpäin ainakin jo päivää ennen kuin oireet alkavat. Influenssassa on samanlaiset oireet kuin flunssassa, mutta korkeampi kuume, lihassärky, sekaisin oleva vatsa ja uupumus. Henkilö on yleensä liian heikko töihin siihen asti, kunnes kuume hellittää. Pitää muistaa, että tauti voi tarttua vielä viikonkin sen jälkeen, kun oireet ovat hävinneet. 

Norovirus

Noroviruksen kohdalla henkilö voi tartuttaa virusta eteenpäin vielä muutaman oireettoman päivänkin jälkeen jos ei kauemminkin. Norovirus on yleensä sitkeämpi kuin flunssa tai influenssa, joten sen tarttuminenkin voi käydä helpommin. Lääkärit kehottavat, ettei töihin kannata mennä, jos on oskennus- tai ripulioireita vatsapöpön vuoksi. Jos henkilön työssä käsitellään ruokaa millään tavalla, työntekijän kannattaa olla poissa töistä ainakin 48 tuntia oireiden häviämisen jälkeen. Yleisesti töistä kannattaa olla pois kaksi päivää oireiden päättymisen jälkeen.

Kurkun tulehdus

Töihin voi mennä, mutta kannattaa käydä lääkärissä selvittämässä, mistä tulehdus johtuu. Jotkut tulehdukset ovat tarttuvaa laatua.

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytysoireiden tullessa henkilö ei yleensä halua lähteä minnekään ennen kuin oireet loppuvat. Töistä kannattaa olla poissa kaksi päivää oireiden häviämisen jälkeen.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat