Kuva: Fotolia

Pahenevatko krapulasi iän myötä? Kuusi syytä selvitettiin

15.01.2016 13:15 - Pauliina Jokinen

Mitä vanhemmaksi tulet, sitä ikävämmiltä krapulatkin tuntuvat. Mutta miksi?

Nuorempana krapula kesti enintään päivän. Jo seuraavan vuorokauden puolella saatoit urheilla, osallistua sukujuhliin tai lähteä uudelleen ulos. Mitä enemmän sinulla on ikää mittarissa, sitä varmempaa on, ettei kolmen päivän juhlaputkia ole enää näkyvissä - ainakaan kovin usein.

Minkä takia krapula sitten tuntuu pahemmalta, mitä vanhemmaksi muutumme tai miksi krapula seuraa mukanamme vielä keskiviikkonakin, vaikka olit ulkona lauantaina?

Et juonut tarpeeksi vettä

Krapulan voimakkuus on yleensä sidoksissa nautitun alkoholin määrään. Jos olet juonut paljon, myös krapula on kauhea. Sen lisäksi alkoholilla on kuivattava vaikutus. Jos olet juonut paljonalkoholia, mutat et lainkaan vettä, voit varmasti huonosti. Elimistösi mineraalit ovat epätasapainossa ja menee aikaa, ennen kuin kehosi nestetasapaino on jälleen kunnossa.

Sinulla on univelkaa

Alkoholi vaikuttaa unesi laatuun. Olet varmasti nukkunut huonosti ja valvonut myöhään. Pahimmassa tapauksessa olet raahautunut jatkoilta kotiin aamukuudelta ja herännyt iltapäivällä. Onko silloin ihme, jos elimistösi on aivan sekaisin?

Joit tummia juomia

Tummat alkoholit aiheuttavat voimakkaampaa ja pitkäkestoisempaa krapulaa, tutkimukset väittävät. Välttääksesi superkrapulan, jätä ainakin viski ja rommi juomatta.

Et ole enää kaksikymppinen

Solusi ikääntyvät, aivan kuten sinäkin. Ne eivät enää käsittele kehoon tulevia myrkkyjä yhtä nopeasti kuin nuorempana. Kolme lasillista viiniä saattaa tikittää aamulla ohimoissa saman verran kuin nuorempana pullollinen viiniä.

Olet herkkä

Monet ihmiset ovat herkkiä erilaisille kemikaaleille tajuamattaan sitä. Jos olet juonut illan aikana paljon erilaisia juomasekoituksia, voivat nekin vaikuttaa oloosi. Joskus nämä oireet ilmenevät vasta 24-48 tuntia myöhemmin.

Immuunisysteemisi on saanut kolauksen

Kehosi immuunisysteemi on heikentynyt, mitä enemmän alkoholia olet juonut. Olosi saattaakin olla kehno ja pahimmassa tapauksessa saat kaupan päälle flunssan.


Lue myös: Rintojesi liike paljastaa ikäsi - testaa, pitääkö paikkansa

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat