Kuva: Fotolia

Lemmenyrttejä, jotka parantavat myös kuntoa? Lue, mitä adaptogeenit ovat

24.02.2016 17:15 - Tiina Svensk

Adaptogeeniset kasvit ja yrtit ovat kasvattaneet suosiotaan ruokaintoilijoiden joukossa. Trendivillityksen sijaan kyseessä on kuitenkin ikivanha perinne.

Adaptogeeninen kasvi tai yrtti on sellainen, joka mukautuu kehomme sen hetkiseen olotilaan: jos reagoit ärsykkeisiin stressaamalla, adaptogeenit rauhoittavat ja tasapainottavat. Jos taas kaipaat lisää energiaa, samat ruoka-aineet piristävät sinua olematta kuitenkaan stimulantteja. Ne siis nimensä mukaisesti adaptoituvat siihen, mitä ikinä tarvitsetkaan. 

Mind Body Green -sivusto valaisi artikkelissaan tarkemmin sitä, kuinka adaptogeenejä voi käyttää ja mitä hyötyä niistä meille on:

Takana pitkä historia

Vaikka trenditietoisimmat ravitsemusintoilijat ovatkin tehneet adaptogeenit tunnetummaksi viime aikoina, kyseessä ei ole uusi villitys: adaptogeeneillä on pitkät juuret itämaisessa lääketieteessä ja esimerkiksi ayurvedassa.

Adaptogeenit vaikuttavat kehoon kokonaisvaltaisesti, mutta eivät toimi kuitenkaan lääkkeen tavoin - et siis simahda saman tien neljän kahvikupillisen jälkeen kuin unilääkkeen ottaessasi etkä jaksa painaa energistä päivää unettoman yön jälkeen. Adaptogeenit korjaavat ongelman, eivät sen oiretta. 

Todellisia lemmenyrttejä

Adaptogeeniset kasvit, yrtit ja sienet ovat myös urheilijoiden ja innokkaiden liikkujien suosiossa: ne auttavat kehoa palautumaan nopeammin ja valmistavat haastavaan suoritukseen. 

Yrteillä voi myös lisätä libidoaan ja tasapainottaa hormonitoimintaa, joka säätelee halujamme. Suosittu lemmenyrtti on esimerkiksi maca, joka on löytänyt tiensä myös suomalaisten luontaistuotekauppojen hyllyille. Macaa, kuten muitakin yrttejä, voi käyttää nauttia esimerkiksi teessä, smoothiessa tai vaikkapa keitossa.

Lue myös: Yksi superruoka läpäisee kaikkien ravitsemustieteilijöiden seulan – ”Kukaan ei kiistä hyötyjä”

Lähde: Mind Body Green

Kilpailut

Uusimmat