Ahdistaako arki? Kysy itseltäsi selventävät kysymykset ennen työpaikan vaihtamista

08.09.2015 12:30 - Reetta Haverinen

Mistä tietää, kannattaako vaihtaa työpaikkaa tai koko alaa? Pohdi ennen kuin vaihdat, mutta kun olet päätöksesi tehnyt - ole rohkea.

Monet suomalaiset työskentelevät tälläkin hetkellä alalla, jolla eivät enää tahtoisi. Valitettava asia kuitenkin on, että useat eivät rohkene ottaa isoa askelta ja kouluttautua uudestaan tai vaihtaa työpaikkaa, vaikka haaveet uudenlaisesta työarjesta olisivat kyteneet alitajunnassa jo vuosia.

Harkitse vielä

Hätiköityjä ratkaisuja ei kannata tehdä, vaikka olisit korviasi myöten täynnä nykyistä työpaikkaasi. Ennen pomon luokse marssimista kannattaa esimerkiksi tarkistaa, oletko oikeutettu ansio- tai työttömyyspäivärahaan ja tuletko sillä toimeen.

Usein omasta tahdosta irtisanoutuminen tietää määräaikaista karenssia, jolloin korvauksia työttömyysajasta ei makseta. Ideaali tilanne toki on, että löydät itsellesi uuden työpaikan ennenkuin irtisanot itsesi vanhasta pestistäsi.

Mieti myös irtisanoutumisesi ajankohtaa. Saattaa olla, että tiettyyn aikaan irtisanoutuessasi jäät paitsi bonuksista tai muista tärkeistä ansioista. Ota siis selvää työehdoistasi, ettet jää rahallisesti tappiolle hätiköidyn irtisanoutumisesi vuoksi.

Kartoita mahdollisuudet

Jos kaipaat täysin uudenlaisten työtehtävien pariin ja kiinostuksen kohteesi ovat muuttuneet vuosien aikana, tulee sinun mahdollisesti miettiä uudelleen koulun penkille hakeutumista. Jos kuitenkin mielit enemmän haasteita elämääsi ja tahtoisit ainoastaan vaihtaa työympäristöäsi tai toimenkuvaasi, voi työpaikan vaihtaminen tarjota vastauksen ongemiisi.

Työpaikan vaihtaminen ei kuitenkaan aina käy jouhevasti. Varsinkin kun työtilanne on tälläkin hetkellä maassamme huono, ei uuden työpaikan löytäminen ole itsestään selvää. Siten olisi entistä tärkeämpää, että sinulla on tiedossasi uusi työpaikka ennen irtisanoutumistasi, jottet joutuisi täysin tyhjän päälle.

Ennen lopullista päätöstä

Omia unelmia kannattaa aina tavoitella, mitä mieltä elämässä muuten olisi. Jos olet jo pitkään unelmoinut uudesta työtehtävästä, kannattaa sinun lähteä askeltamaan saman tien kohti haaveitasi.

Suuret ratkaisut edellyttävät kuitenkin aina riskinottoa: muutoksen teko voi hirvittää, mutta et taatusti kadu jälkikäteen, jos repäiset itsesi vihdoin ja viimein irti epämiellyttävästä oravanpyörästä.

Jos olet epävarma siitä, mitä tahdot ja onko nykyinen työpaikkasi sinulle sopiva, kannattaa sinun pohtia asioita mielessäsi ajan kanssa. Mietiskele varsinkin seuraavia asioita:

Tuntuuko sinusta, että poljet paikallasi etkä pääse etenemään elämässäsi?

Tuntuuko sinusta, että työpaikkasi johdossa on ongelmia, joihin ei ole tullut muutosta vuosiin?

Sopiiko persoonasi ja osaamisesi yksiin toimenkuvasi kassa?

Kuvaako työpaikkasi arvomaailma omaasi?

Onko työilmapiiri positiivinen?

Saatko olla töissä oma itsesi?

Huomataanko saavutuksesi?

Kannustetaanko sinua työpaikallasi?

Jääkö sinulla aikaa vapaa-ajalle ja ystävillesi?

Syökö työ voimiasi ylenpalttisesti?

Viekö nykyisessä työpaikassa työskentely sinua lähemmäksi unelmiasi?

Oletko päässyt kehittämään itseäsi viime aikoina?

Vastaako palkka työpaikallesi antamaa työpanosta?

Tuntuuko sinusta aina vaikealta ja epämiellyttävältä lähteä töihin?

Tunnetko olosi turhautuneeksi tai hyödyttömäksi?


Jos kaipaat vinkkejä unelmatyön hakemiseen, lue lisää artikkelistamme: Nappaa unelmatyö - rekrytoija neuvoo, miten olet vahvoilla työnhaussa

Lähde: Duunitori, Monster.fi

Kilpailut

Uusimmat