Ihmejuoma lupaa suuria - saat nukuttua 1,5 tuntia pidempään?

18.02.2015 09:45 - Eeva Rajala

Jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa tai heräät aina aivan liian aikaisin, on tuoreet tutkimustulokset viikon paras juttu.

Louisianan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihminen voi helposti pidentää nautinnollisia yöunia juomalla hapankirsikkamehua kahdesti päivässä. Juoma nimittäin tutkitusti auttaa nukkumaan lähes 1,5 tuntia pidempään joka yö.

Unettomuudesta kärsiville koehenkilöille juotettiin noin 2 desilitraa hapankirsikkamehua kahdesti päivässä kahden viikon ajan. Seuraavina kahtena viikkona he eivät saaneet mehua, ja seuraavina kahtena viikkona heille juotettiin plasebomehua. Plasebomehuun verrattuna hapankirsikkamehua juomalla koehenkilöt nukkuivat keskimäärin 84 minuuttia pidempään joka yö.

Kirsikkamehu on niin sanotun pimeähormonin melatoniinin ja aminohappo tryptofaanin luonnollinen lähde.

- Kirsikkamehun punainen pigmentti sisältää entsyymiä, joka vähentää tulehdusta ja tryptofaanin rikkoutumista, saaden sen työskentelemään pidempään kehossa, tutkija Frank L. Greenway kertoo Men's Health -lehdelle.

Tutkijoiden mukaan erityisesti Montmorency-kirsikat ovat erityisesti täynnä kyseistä entsyymiä. Jos et ole kova kirsikoiden ystävä, kannattaa kokeilla kiiviä. Hiljattaisen kiinalaistutkimuksen mukaan kahden kiivin syöminen ennen nukkumaanmenoa pidensi nukkumisaikaa 13 prosentilla ja vähensi heräilyä öisin 29 prosentilla.

Kannattaa myös käyttää merilevää esimerkiksi päivällisen valmistuksessa. Merilevässä on runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka viimeaikaisten tutkimusten mukaan auttoivat etenkin lapsia nukkumaan tunnin pidempään öisin.

Lue myös: Liika nukkuminen voi olla vaarallista - 8 suurinta terveysriskiä

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat