Kärsitkö tietämättäsi naisurheilijan syndroomasta? Tunnista oireet ja vältä riskit

01.09.2015 22:45 - Reetta Haverinen

Monien ihmisten pulmana on, että he syövät liikaa kulutukseensa nähden. Kuntoilevien naisten ongelma on kuitenkin päinvastainen – heidän tulisi nimenomaan tarkkailla, että ravintoa tulisi nautittua päivän aikana tarpeeksi paljon ja usein. 

Rankka liikunta ja niukka ruokavalio eivät ole hyvä yhdistelmä. Nykyaikana monet ihmiset ovat kuitenkin sokaistuneet näkemään, kuinka heidän kroppansa on tuon tuosta ylikunnon partaalla rajoitetun dieetin ja kovien kuntoilusessioiden vuoksi.

Rankat treenit vaativat alleen kunnollisia aterioita. Myöskään treeneeistä palautuminen edellyttää, että lautaselta löytyy illallla muutakin kuin porkkanaraastetta. Monet eivät kuitenkaan suhtaudu vakavasti siihen, kuinka suuri merkitys ruokavaliolla on kunnon kehittymiselle ja kropan hyvinvoinnille. Tuoreen The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons -lehdessä julkiastun tutkimuksen mukaan varsinkin nuoret naiset tapaavat treenaata aivan liian vähillä energioilla.

Monioireinen syndrooma

Tyhjällä mahalla treenaamisesta ei tule mitään, sillä puhti on vähissä. Uupuneena loukkaantumisriski kasvaa, eikä treenistä edes nauti. Lisäksi kehitys junnaa paikallaan, kun kroppa ei saa lihasten rakentamiseen tarvittavia ravintoaineita.

Naisurheilijan oireyhtymäksi kutsuttu tila yleistynyt naispuolisten treenaajien keskuudessa. Vähäinen syöminen ja liika treenaaminen johtavat moniin ongelmiin kuten luiden haurastumiseen. Myös kuukautiset saattavat loppua ja puolutuskyky kärsiä.

Tutkimuksen johtohenkilö, asiantuntija Elizabeth Matzkin kertoo, että syndroomaa ei esiinny ainoastaan tietyn lajin harrastajien keskuudessa. Niin salilla kävijät kuin ryhmäliikkujatkin voivat treenata aivan liian vähillä energioilla vuodesta toiseen. Siten kropan muoto ei kerro mitään siitä, ovatko henkilön treenitahti ja ruokavalio balanssissa.

Vakavia seurauksia

Kalorivajeella treenaaminen ilmenee aluksi siten, että olo on heikko, nälkä murisee mahassa ja treeneistä palautuminen on hitaampaa. Tämän jälkeen seuraukset muuttuvat vakavampaan suuntaan: osteoporoosin, masennuksen ja hedelmättömyyden riskit kasvavat. Vaikka vatsalihakset olisivat kireät ja lihakset pullottaisivat, ei kroppa siitä huolimatta saata voida hyvin.

Kaloritarve riippuu monesta asiasta

Kuinka paljon treenaavien naisten sitten tulisi syödä? Asiantuntija Bert Mandelbaumin mukaan ei ole olemassa kiveen kirjoitettua kalorimäärää, jota kaikkien naisten tulisi päivittäin tavoitella. Kulutus riippuu paljon kropan koosta, aineenvaihdunnasta ja urheilutiheydestä ja -intenssiteetistä. Tärkeintä onkin löytää tasapaino kalorinsaannin ja -kulutuksen välille.


Lue myös: 6 ruokaa, joita kannattaa syödä ennen treeniä

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat