Mistä tiedät olevasi vääränlaisella dieetillä?

08.04.2014 11:15 - Laura Sulkava

Dieettejä on tarjolla niin paljon, että saattaa olla vaikeaa keksiä juuri itselle sopiva vaihtoehto. On kuitenkin merkkejä, joista voit päätellä olevasi hakoteillä.

Pohtiessa omaa dieettiä, kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat, jotka kertovat huonosta valinnasta.

1. Joudut jättämään ruokavaliosta pois kokonaisen ruoka-aineryhmän

Jokaisella ruoka-aineryhmällä, esimerkiksi viljatuotteet tai hedelmät, on tarkoituksensa ja yhden jättäminen pois saattaa vaikuttaa negatiivisesti ravintoaineiden saantiin. Ryhmät toimivat yhdessä luoden tasapainoisen ruokavalion. Eri asia ovat tietysti allergiat.

2. Et voi matkustaa tai syödä ulkona

Ruokasuunnitelman tekeminen on luonnollisesti hyvä väline siihen, että osaa valita annoskoot sekä päivittäisen ravintotarpeen sopivaksi. Se opettaa käytännössä näkemään, kuinka paljon tarvitset energiaa.

Jos ruokasuunnitelmasi on liian tiukka, et voi todennäköisesti liikkua kotoasi pois, koska oikeiden vaihtoehtojen löytäminen lentoasemalta, vieraasta maasta tai ravintolasta voi olla mahdotonta.

Kannattaakin opetella mieluummin eri tuotteiden ja vaihtoehtojen energiamääriä, jolloin osaa ravintolassa valita listalta energialtaan soveltuvan, sinulle parhaan, annoksen.

3. Dieetti on väliaikainen eikä tähtää ruokailutottumusten muuttamiseen

Mitä vaan dieettiä on helppoa noudattaa viikon ajan. Eri asia on dieetin jälkeen, kun kilot palaavat. Keho on dieetillä säästöliekillä ja kerää lopettamisen jälkeen takaisin jopa enemmän kiloja kuin ennen laihdutusta.

Pidemmän päälle on kannattavampaa päättää opetella tekemään terveellisiä ruokia ja siten muuttaa omia tottumuksiaan. Voisi ajatella, että esimerkiksi 30 päivää on minimi siihen, että ruokavalion noudattaminen alkaa vaikuttaa omiin tapoihin.

4. Dieetti vaikuttaa sosiaaliseen elämääsi

Jos joudut koko ajan stressaamaan, kuinka noudatat ruokavaliota, kannattaa pohtia muita vaihtoehtoja. Dieetin tulisi vaikuttaa mieleen positiivisesti eikä rajoittaa elämää liikaa eristäen henkilön sosiaalisista tilanteista.

Dieetti, jonka mukaan sinun on syötävä jotain tiettyä ruokaa tiettyyn aikaan, on riski sosiaalisille suhteille. Hyvästit yhteisille ruuanlaittohetkille!

5. Energiansaanti on liian vähäinen liikuntaan ja mielialat vaihtelevat laidasta laitaan

Ruokavalio, joka pitää sinut jatkuvasti kiljuvan nälkäisenä, ei ole terveellinen. Energiaa tulee saada tarpeeksi liikkumiseen sekä pitämään mielialan vaihtelut kurissa.

Terveellisesti syöminen tarkoittaa, sitä että ruokailu tukee päivittäisi rutiinejasi, ei estä niitä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat