Miten selvitä universumin pahimmasta krapulasta? 11 helpotuskeinoa

16.02.2015 23:15 - Eeva Rajala

Moni suomalainen valmistautuu krapulaan jo hyvissä ajoin ennen juhlailtaa muun muassa tyhjentämällä kalenterin seuraavan päivän kohdalta.

Vaikka krapulan suunnittelisikin huolella, sen suuruus voi tulla joskus yllätyksenä. Men's Health -lehti kysyi lukijoiltaan parhaita krapulanhoitokeinoja, joita lehti kävi läpi terveysasiantuntijoiden kanssa. Lehti listasi 11 krapulanhäätökeinoa ja asiantuntijat kommentoivat,  onko niistä mitään apua.

Vesi

Veden juonnista on pakko pitää huolta, ja jos mahdollista jo illanvieton aikana. Alkoholi on diureetti eli se poistaa nesteitä kehosta ja voi aiheuttaa nestehukkaa. Ennen kuin kaadut sänkyyn juhlien jälkeen, juo puolesta litrasta litraan vettä. Riippuvuuksia hoitava lääkäri Daniel K. Hall-Flavin kehottaa juomaan pienen vesilasillisen jokaisen oluen jälkeen.

Urheilujuomat

Vaikka keho alkoholin diureettisen vaikutuksen vuoksi menettääkin elektrolyyttejä, niitä ei heti tarvitse korvata. Lääkäri Samir Zakhari sanookin, että urheilujuomat eivät ole välttämättömyys. Hänen mukaansa urheilujuoma ei ole yhtään sen parempi krapulan hoitoon kuin vesi. Tulee vain kalliimmaksi.

Kahvi

Kahvia juodaan sen piristävän vaikutuksen vuoksi, vaikka ihminen ei olisikaan krapulassa. Kofeiini saattaa kuitenkin lisätä krapulasta johtuvaa päänsärkyä ja migreeniä. Kannattaa muistaa, että kahvikin on diureetti, joten kahvin juonnin lomassa kannattaa juoda vettä.

Krapularyyppy

Lääkäri Daniel K. Hall-Flavinin mukaan krapularyyppyjä ei pitäisi harrastaa. Se saattaa aiheuttaa turtuneen olon, mutta ihminen siirtää krapulaa vain eteenpäin ja saattaa aiheuttaa myöhemmin vielä kovempia päänsärkyjä. Lääkäreiden mukaan krapularyyppyä kannattaa muutenkin välttää, ettei alkoholin nauttimisesta tule lisääntyvä tapa.

Hiilihydraattipitoiset ruoat

Jos krapulassa mikään muu ei mene alas, kannattaa kokeilla hiilihydraattipitoisia ruokia, paahtoleipään ja voileipäkeksejä. Hall-Flavinin mukaan ne saavat hyvin verensokerin kohoamaan.

Rasvaiset ruoat

Asiantuntijoiden mukaan alkoholihuuruisen illan jälkeen on aivan sama, millaista ruokaa syöt. Kannattaa syödä sitä, mitä saa alas. Tärkeintä on se, mitä olet syönyt ennen juhlailtaa. Ruoka hidastaa alkoholin imeytymistä, ja mitä kauemmin alkoholilla kestää päästä verenkiertoon, sitä myöhemmin tulet humalaan.

Särkylääkkeet

Jos krapulaan tarvitaan särkylääkettä, kannattaa lääkäri Dena Davidsonin mukaan käyttää tulehduskipulääkettä, kuten aspiriinia tai ibuprofeenia, muttei parasetamolia. Davidsonin mukaan parasetamoli voi kuormittaa liiaksi jo valmiiksi kuormitettua maksaa.

Vitamiinit

Jos normaalisti käytät vitamiinilisiä ja -valmisteita, niitä voi toki käyttää myös krapulan aikana. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu niiden vaikuttavan krapulaa lieventävästi.

Kuntoilu

Yleensä kuntoiluun ei kehoteta, jos kärsii krapulasta. Asiantuntijoiden mukaan kannattaa pitää vesipullo lähellä, jos olet kuntoilemassa pienessä krapulassa, ettei keho ala kärsiä vieläkin suuremmasta nestehukasta.

Seksi

Utrechtin yliopiston professori Joris C. Verster sanoo, ettei seksin harrastamisen ole todettu auttavan kovinkaan suuresta krapulaan. Asiantuntijat veikkaavat, että kenties seksin harrastaminen vain saa ajan kulumaan nopeammin.

Ennaltaehkäisy

Aikuiset tietävät, mitä tarkoittaa juoda vastuullisesti. Tämä unohtuu aina silloin tällöin, ja asiantuntijat muistuttavatkin hyvästä juomistahdista: Juo vain yksi alkoholiannos tunnin aikana. Yksi tavallinen ravintola-annos palaa 60 - 75 minuutissa. Jos ihminen juo nopeammin, veren alkoholipitoisuuskin nousee nopeammin. Kannattaa syödä ennen kuin lähtee baariin. Lisäksi asiantuntijat kehottavat tilaamaan - ja myös juomaan - aina veden drinkin kylkiäisenä.

Lue myös: Kamala olo juhlinnan jälkeen? Katso, mitä alkoholi tekee kehon eri osille

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat