Sama paino eri kroppa – pysäyttävä kuva todistaa, ettei painoindeksi kerro kehosta kaikkea

08.07.2015 11:45 - Reetta Haverinen

Painoindeksi kertoo varsin vähän kehon terveydentilasta ja ulkomuodosta. Virallisten taulukoiden mukaan esimerkiksi seurapiirijulkkis Kim Kardashian olisi ylipainoinen, vaikka naisella ei taatusti ole tarvetta karistaa kehostaan ainoatakaan kiloa.

Painoindeksi mittaa ihmisen pituuden suhdetta hänen painoonsa. Helpon laskukaavan perusteella saadusta tuloksesta voi jokainen helposti tarkistaa, keikkuuko oma paino terveellisissä lukemissa. Painoindeksejä on kuitenkin kritisoitu jatkuvasti, sillä jokaisen keho on täysin oma yksilöllinen kokonaisuutensa. Kahden ihmisen, joiden painoindeksilukema on täysin sama, kehonkoostumukset voivat vaihdella keskenään todella paljon.

Newyorkilaisen Body Labs -firman informaatiografiikkapiirros todistaa, että painoindeksi ei välttämättä kerro kehon kunnosta ja terveydentilasta mitään. Body Labsin tekemässä grafiikkakuvassa on kuusi erilaista ihmiskehoa. Hahmojen pituus- ja painolukemat ovat  täysin identtiset. Noin 175 senttiä pitkien ja 78 kiloa painavien ihmishahmojen painoindeksi on siten 25,4. Virallisten taulukoiden mukaan tämä merkitsee lievää ylipainoa.

Body Labsin tekemästä kuvasta kuitenkin ilmenee, kuinka merkittävästi kehon ulkomuotoon vaikuttaa se, koostuuko elopaino suurimmaksi osaksi lihaksista vai rasvakudoksesta. Lihas- ja rasvakudosten suhde toisiinsa määrää pitkälti sen, miltä keho näyttää ja kuinka se voi. Monet ravitsemusasiantuntijat sanovatkin, että kehon rasvaprosentti ja kehonkoostumus kertovat paremmin kropan terveydentilasta kuin vaakalukema.

Monet urheilijat, joilla on kehossaan paljon lihasmassaa, saattavat järkyttyä huomatessaan, että painoindeksin mukaan he ovatkin ylipainoisia. Lihaskudos painaa kuitenkin enemmän kuin rasva, joten vaikka painoa olisi enemmän, voi keho voida paremmin ja näyttää hoikemmalta, vaikka painoa olisi enemmän kuin vähän liikuntaa harrastavalla toverilla.

Ylimääräinen paino voi kertyä ihmisillä myös eripaikkoihin. Joidenkin jalat keräävät kaiken ylimääräisen rasvan itseensä, jotkut taas huomaavat painon nousun heti rasvamakkaroiden kasvusta.

Katso Body Labsin -informatiivinen painoindeksigrafiikka täältä.

Lue myös: Liiallinen laihuus vai lihavuus - tiedätkö, kumpi on vaarallisempaa?

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat