Uutta tietoa rintasyövän hoidosta: Molempia rintoja ei kannattaisikaan poistaa?

17.07.2014 15:15 - Senni Loikala

Amerikkalaistutkijat tutkivat rintasyöpää sairastaneiden naisten selvitytymistilastoja ja saivat selville erään yllättävän asian.

Tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kaikissa rintasyöpätapauksissa ei välttämättä olisi lainkaan tarpeellista poistaa molempia rintoja, jos toinen niistä on terve. Journal of the National Cancer Institute -lehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa tutkijat ottivat nimittäin selvää ensimmäisen ja toisen asteen rintasyöpää sairastaneiden naisten selviytymisestä.

Sillä, oltiinko naisilta poistettu myös terve rinta vai ei, oli vaikutusta alle prosentin verran mahdollisuuteen elää 20 vuotta syöpädiagnoosista. Lukua pidetään pienenä, sillä aiempien tutkimusten mukaan myös terveen rinnan poistaminen olisi ollut ehdottomasti kannattavaa. Toisaalta oltiin myös tutkittu, että se lisäisi riskiä syövän puhkeamiseen myöhemmin muissa elimissä.

Tutkimus muistuttaa, että joissakin rintasyöpätapauksissa selviytymismahdollisuuden lisääminen alle prosentilla on vain yksi tekijä päätöksessä siitä, poistetaanko terve rinta vai ei.

Lue myös: Painonnousulla yllättävä vaikutus rintasyöpäriskiin kasvuun

Lähde: Time

Kilpailut

Uusimmat