Viha kestää toiseksi pisimpään - arvaatko, mistä tunteesta on vaikeinta päästä yli?

03.11.2014 19:24 - Senni Loikala

Mikäli mietit pakonomaisesti jonkin tunnetilan laukaussutta asiaa, pääset tunteesta yli huomattavasti pidemmässä ajassa kuin muista tuntemuksista. Tuore tutkimus otti selvää, mitkä ovat vaikeimmin sulateltavat tunteet.

Kun työtoveri huomaa sinun tehneen virheen työssäsi, tunnet taatusti harmia. Se kuitenkin unohtuu nopeasti. Kun saat ystäväsi kanssa naurukohtauksen, olette iloisia ainakin viitisen minuuttia. Hauskuutuksen syylle voidaan hekotella vielä vuosien päästä. Kun saat suruviestin, et unohda sitä koskaan.

Tuore Motivation and Emotion -lehdessä julkaistu tutkimus otti selvää, mitkä tunteet kestävät pisimpään. Kaikista dominoivin tunteista on juuri suru.

- Pakonomainen mietiskely (liittyen tunteen aiheuttajaan) on keskeinen tekijä, miksi jotkut tunteet kestävät muita pidempään, selittää tutkija Saskia Lavrijsen.

Pitkään kestävät tunteet ovat usein kytköksissä tärkeisiin asioihin elämässä. Kaikki tietävät, että pitkän parisuhteen kariutuminen tai läheisen kuolema tekevät olon raskaaksi eikä valoa tunnelin päässä välttämättä näy juuri sillä hetkellä. Asiat, joilla on vähemmän merkitystä, aiheuttavat nopeammin haihtuvia tunteita.

Tutkimukseen otti osaa reilu 230 opiskelijaa. Heiltä kysyttiin tunnekokemuksista ja niiden kestoista.

Alla kymmenen tunnetta, jotka kestävät pisimpään. Niiden kestot perustuvat tutkimusaineistoon ja vaikka jokainen tunnekokemus on kullakin ihmisellä tapauskohtainen, saa listasta hyvän kuvan siitä, mitkä tunteet ravistelevat voimakkaimmin.

1. Suru (120 tuntia)

2. Viha (60 tuntia)

3. Ilo (35 tuntia)

4. Epätoivo (24 tuntia)

5. Toivo (24 tuntia)

6. Levottomuus (24 tuntia)

7. Pettymys (24 tuntia)

8. Tyytyväisyys (24 tuntia)

9. Mustasukkaisuus (15 tuntia)

10. Helpotus (8 tuntia)

Lue myös: Miksi kasvomme vääntyvät vihaisina? Syy yllättää

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat