Kahdeksan keinoa vähentää diabeteksen riskiä

20.05.2014 08:45 -

Tässä kahdeksan yllättävän yksinkertaista tapaa pienentää riskiä sairastua diabetekseen.

Diabeteksen määrä on kasvussa. Tauti on diagnosoitu yli 250 000 suomalaisella ja toisen 250 000 suomalaisen epäillään sairastavan tautia tietämättään. Tautia voi kuitenkin välttää perusasioilla kuten ruuan sokeripitoisuuden tarkkailemisella, aktiivisella liikunnalla ja verenpainetta seuraamalla.

Huffington Post listasi kahdeksan hieman erikoisempaa keinoa vähentää diabeteksen riskiä.

1. Juo kahvia

Kahvilla on havaittu olevan vaikutusta tyypin 2 diabetekseen sairastumisessa. Tuore  Harvardin tutkimus osoitti, että ne, jotka joivat kahvia päivitääin ja lisäsivät kahviannosten määrää neljän vuoden aikana vähintää yhdellä kupilla, sairastuivat 11 prosenttia pienemmällä todennäköisyydellä diabetekseen. Heillä, jotka vähensivät kahvinkulutusta neljän vuoden koeaikana, riski sairastua tyypin 2 diabetekseen nousi 17 prosentilla.

2. Syö pähkinöitä

Mantelit, saksanpähkinät ja muiden puista saatavien pähkinöiden syöminen vähentää riskiä sairastua diabetekseen. Säännöllinen syöminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pähkinöitä täytyy nauttia suurin määrin - kourallinen on sopivan kokoinen annos.

3. Vähennä alkoholin käyttöä

Rankka alkoholin käyttö lisää insuliinin tuotantoa. Tutkimuksissa on havaittu, että henkilöillä, jotka juovat 4-5 alkoholiannosta kahden tunnin aikana, on suurempi riski sairastua diabetekseen.

4. Liiku ruuan jälkeen

Ihmiset, jotka jäävät istumaan 6-8 tunniksi ruuan jälkeen, sairastuvat 19 prosenttia todennäköisemmin diabetekseen. 15 minuutinkin liikunta riittää, mutta älä rynnistä kävelylle heti ruoan jälkeen vaan odota noin puoli tuntia. 

On myös havaittu, että intensiiviset ja lyhytkestoiset liikuntaharjoituset ennen syömistä ovat parempi tapa hallita verensokeria kuin päivittäinen pitkäkestoinen liikunta.

5. Nostele painoja

Tutkimuksen mukaan painojen nostelu on jopa tehokkaampi tapa vähentää sairastumisen riskiä kuin aerobinen liikunta.

6. Lopeta limsan juonti

Päivittäinen limsan juominen kasvattaa riskiä sairastua diabetekseen jopa 26 prosenttia.

7. Vähennä lihansyöntiä

Tutkimuksen mukaan punaisen lihan syönti etenkin naisilla lisää riskiä sairastua diabetekseen. Prosessoitu liha on erityisen vahingollista. Lihan korvaaminen kuitupitoisella ruokavaliolla ja kasviksilla voi kuitenkin vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

8. Syö sitrushedelmiä

Sitrushedelmien, kuten appelsiinien syöminen ehkäisee sairastumisen riskiä.

Aiemmin uutisoimme viisi supervälipalasta, joilla voit laihtua. Lue juttu tästä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat