Nämä asiat tulisi ottaa huomioon juoksuvarusteita valitessa!

17.02.2013 14:15 - Katariina Näreaho

Sen lisäksi, että juokseminen aloitetaan pienin askelin, ovat välineet iso osa menestyksellistä harrastusta, Adidakselta kerrotaan.

Juoksu on välineurheilua parhaimmillaan: ilman hyviä kenkiä ja treenivaatteita harrastus voi loppua lyhyeen.

Treenivaatteiden tulee olla materiaaliltaan laadukkaita, sillä tärkeintä on pysyä kylmällä ilmalla lämpimänä ja helteellä viileänä. Esimerkiksi puuvilla ei ole hyvä valinta urheiluun. Se kastuu hiestä, ja juoksun jälkeen tulee kylmä. Siksi olisikin hyvä hankkia asu, joka on tehty kosteutta siirtävästä materiaalista. Näin hiki pysyy iholta poissa, eikä kotimatkalla tule kylmä.

Myös kengissä materiaali on tärkeässä osassa - oli kyse sitten pohjasta tai päällisestä. Suomen sääolosuhteet vaihtelevat rajusti, joten lenkkitossun tulisi olla sekä hengittävä että pitää kosteus ulkopuolella.

Kengänpohjan puolestaan täytyy olla tarpeeksi joustava, jotta askellus pysyy pehmeänä ja kevyenä. Kenkien materiaaleja kehitellään jatkuvasti ja uusin vaimennusmateriaali lanseerattiin vasta tällä viikolla. Useimmissa juoksukengissä välipohja on tehty EVA-vaahdosta, jota on käytetty jo 30 vuoden ajan. Keskiviikkona lanseerattu Adidaksen Boost-materiaali on entistä joustavampi ja pehmeämpi, ja ohuen pohjan ansiosta tuntuvuus alustaan pysyy säällä kuin säällä.

Iskunvaimennustakin tärkeämmäksi ominaisuudeksi asiantuntija nostaa kengän istuvuuden. Tossun tulee olla sopiva juuri omalle jalalle. Harrastus loppuu lyhyeen, jos istuvuus on heikko ja kenkä tuntuu jalassa pahalta. On myös hyvä muistaa, että vääränlainen kenkä voi aiheuttaa juoksijalle pysyviä vammoja aina polviin ja lonkkaniveliin asti.

Seuraavan kerran kun olet lenkkariostoksilla, nykäise asiantuntevia myyjiä hihasta oikean lenkkitossun löytämiseksi. Astu ovesta ulos ja aloita vaikka muutaman kilometrin hölkällä. Pienet tavoitteet on helpompi saavuttaa, joten älä ota liian suurta harppausta kerralla.

Kilpailut

Uusimmat